To ypogeio.gr

Youth Valley


Έχει η ελληνική μουσική σκηνή αισθητική; Έχει! Αυτό έρχονται να μας αποδείξουν περίτρανα οι Youth Valley με το νέο τους βίντεο κλιπ σε παστέλ αποχρώσεις και με έναν έντονο Wes Anderson-ικό χαρακτήρα. Όμως, η μουσική τους δεν πάει πίσω. Εμπνευσμένοι από 80’s αισθητικές με νοσταλγικά riffs και χαλαρωτικά φωνητικά έρχονται να δώσουν μια ονειρική πινελιά στην περίεργη εποχή που διανύουμε.

Mε αφορμή το νέο τους  EP κατέβηκαν στο Υπόγειο για μια συνέντευξη.

 

 

Το Υπόγειο: Καλησπέρα Youth Valley. Καλωσορίσατε στο Υπόγειο! Συστηθείτε στο κοινό.

Είμαστε οι Joseph στη φωνή και στην κιθάρα και το άλλο μέλος του πυρήνα της μπάντας ως έχει αυτή τη στιγμή είναι ο Dean, στα drums και στα φωνητικά.

 

Το Υπόγειο: Πώς έγινε η γνωριμία και πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε την μπάντα;

Γνωριστήκαμε μέσω ενός εγκάρδιου κοινού μας φίλου, του Γιώργου Βαβανού, ο οποίος είναι και ο ίδιος εξαιρετικός μουσικός. Όταν γνωριστήκαμε, είχαμε ήδη ετοιμάσει καποια τραγούδια με τον Γιώργο (που πλέον δεν είναι στη μπάντα) και συζητούσαμε να προχωρήσουμε σε παραγωγή. Τότε ήρθε και ο Dean και αυτό ήταν κάτι σαν σημάδι, ότι πράγματι ήταν καιρός να κάνουμε το επόμενο βήμα, μιας και το να βρεις έναν πραγματικά καλό ντράμερ είναι κάτι πολύ δύσκολο στις μέρες μας. Πόσο μάλλον με όλο το πακέτο, συμπεριφορά, δημιουργικότητα και ταπεινότητα, στοιχεία, για τα οποία ξεχωρίζει ο Dean.
 

Το Υπόγειο: Τι σας έκανε να κινηθείτε στο φάσμα της shoegaze/new wave μουσικής;

Το ύφος ήρθε αρκετά φυσικά. Αλλά πιο συγκεκριμένα, το new wave εισχώρησε πρώτο στο στυλ παιξίματος και μελωδίας φωνής. Μετέπειτα, μιλώντας και με τον φίλο μας και παραγωγό Αλεξ Μπόλπαση, και βάζοντας κάτω τις ιδέες μας, πειραματιστήκαμε και με την shoegaze για να δούμε που θα μας πήγαινε. And suddenly, it all made absolute sense.


Το Υπόγειο: Και ποιά ήταν η δημιουργική διαδικασία που ακολουθήσατε στη δημιουργία των κομματιών;

Η δημιουργική διαδικασία που περιγράψαμε και παραπάνω ήταν ουσιαστικά το icing on top. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι είναι λιγότερο σημαντικό, γιατί ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ότι το icing τελικά κρίνει και ολόκληρη την εμφάνιση ενός γλυκού στις μέρες μας.  Όσο υπέροχη και συγκινητική και να είναι η γεύση ενός γλυκού, δύσκολα κανείς θα μπει στον κόπο αν δεν έχει θελκτική μορφή (το Masterchef και όλα αυτά μας έχουν καταστρέψει). Η κυρίως δημιουργική διαδικασία αποτελείται από αυτό που συνήθως εμείς λέμε "creative back and forth". Υπάρχει δηλαδή μια ιδέα, μια μελωδία στην κιθάρα ή στην φωνή ή ακόμη και μια μπασογραμμή - θα την στείλουμε ο ένας στον άλλον, θα την μελετήσουμε και θα κάνουμε ο κάθενας τη δική του προσθήκη. Και όταν πάρει μια σχετική μορφή, θα το φέρουμε όλο μαζί στο στούντιο κι εκεί αρχίζουμε και του δίνουμε πνοή απο κοινού.Το Υπόγειο: Στο ΕP σας διακρίνει κανείς διθυραμβικά riffs, δυνατά ντραμς και ζεστή φωνή που βγάζει μια χαρμολύπη. Από που πηγάζει όλο αυτό; Ποιές είναι οι επιρροές σας;

Ευχαριστούμε κατ'αρχάς γι αυτήν την περιγραφή. Γενικώς, είμαστε άνθρωποι που ακούν σχεδόν όλες τις μουσικές. Απλώς αγαπάμε την μουσική και ειδικά οτι μας γλυκαίνει την ψυχή. Μερικά συγκροτήματα που πάντα αναφέρουμε είναι σίγουρα οι The Smiths, The Cure, The Sound μπάντες οι οποίες δεν φοβήθηκαν να καταπιαστούν με θέματα προσωπικά και να μεταφέρουν όλο το συναίσθημα στιχουργικά αλλά και οργανικά. Από Shoegaze, λατρεύουμε τον ήχο των DIIV, χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί επιρροές απο κλασικά ονόματα όπως Slowdive, My Bloody Valentine και Cocteau Twins. Από το ευρύτερο φάσμα της Indie οι επιρροές είναι αμέτρητες. Ίσως Twilight Sad, Human Tetris και κάποιες στιγμές των Kings Of Leon, γιατί όχι.


Το Υπόγειο: Πηγαίνοντας παρακάτω το βίντεοκλίπ σας για το τραγούδι Young Sad Lovers είναι ονειρικό. Βλέπουμε μία σπάνια αισθητική (για την Ελλάδα) σε αυτό. Τι σας ώθησε στην υλοποίηση του και ποιοι σας βοήθησαν;

Σε αυτό μας βοήθησε η Αλεξάνδρα Διονά ή αλλιώς @ashinyday στο Instagram ή @ashinydaycreations. Είναι η κοπέλα και πλέον καλή φίλη με την οποία συνεργαστήκαμε για τη δημιουργία αυτού του βίντεο κλιπ. Της δώσαμε το κομμάτι, μας μίλησε ενθουσιασμένη για το τι ένιωσε, της είπαμε για το όραμα που είχαμε και πώς γράψαμε τους στίχους και από κει και πέρα την εμπιστευτήκαμε για να συνεχίσει η ίδια το όραμα με το δικό της τρόπο. Θα ήμασταν ευτυχισμένοι προς οποιαδήποτε πορεία και αν το κατεύθυνε. Διότι το αγάπησε και το ένιωσε τόσο ξεκάθαρα, μελετώντας με τιμή και σεβασμό το κομμάτι. Οπότε δεν θα μπορούσε να πάει κάτι λάθος.

Ο λόγος που τα λέμε αυτά είναι γιατί ειναι πολύ σημαντικό για εμάς στοιχείο, η καλλιτεχνική αλληλεγγύη. Επιλέγεις έναν άνθρωπο να δημιουργήσει κάτι με βάση αυτό που νιώθει, εισπνέοντας την ιδέα σου. Το να του δίνεις κατευθύνσεις και να μην τον εμπιστεύεσαι, αλλοιώνει σημαντικά τη δημιουργική διαδικασία και ίσως ακόμη και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Η Αλεξάνδρα λοιπόν το πήρε πάνω της και ενώ δεν μας ήξερε, τόλμησε να σεβαστεί και να αγαπήσει κάτι για αυτό που είναι, και όχι το από που προέρχεται και πόσους followers  και δημοτικότητα έχει. Είναι κάτι πολύ γενναίο και αυθεντικό. Γι’ αυτό πλέον είμαστε και καλοί φίλοι εκτός απο συνεργάτες, όχι μόνο με την Αλεξάνδρα, αλλά και με τα παιδιά που έπαιξαν στο βίντεο. Δημιουργήσαμε μια εξαιρετική, σχεδόν, οικογενειακή ομάδα και περάσαμε υπέροχα σε κάθε μέρα γυρίσματος.
 

 


Το Υπόγειο: Περνώντας σε διαφορετικού είδους συνεργασίες, με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε ιδανικά έλληνα ή ξένο;

Επιθυμούμε ειλικρινά και με όλη μας την αγάπη να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε άνθρωπο νιώσουμε ότι έχουμε να δώσουμε και να πάρουμε και να βάλουμε παρέα ενα λιθαράκι, σε κάτι καλύτερο που μόνο μαζί θα μπορούσαμε να χτίσουμε, και όχι ως αυτόνομες ομάδες. Το μέγεθος φήμης ή μη δεν είναι πρωτεύον ζήτημα.
 

Το Υπόγειο: Αποφασίσατε να βγάλετε ένα EP σε αυτήν την δύσκολη εποχή που ζούμε. Εσείς πώς το βιώνετε;

Το βιώνουμε περίεργα και έχουμε ανάμικτα συναισθήματα. Βλέπουμε τον κόσμο να πανικοβάλλεται ή να αδιαφορεί. Οποιοδήποτε άκρο μας θλίβει αλλά παράλληλα η λύση δεν είναι ξεκάθαρη. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι , προσεκτικοί και να προστατεύουμε προληπτικά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Όσο για το EP, όταν ξεκινήσαμε τη δημιουργία του δεν φαινόταν τίποτε από αυτά στον ορίζοντα. Τώρα, απλώς ελπίζουμε, μέσω της μουσικής μας, να "ανακουφίσουμε" κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι βασίζονται στην μουσική για την έμπνευση και την προσωπική τους ηρεμία.
 

Το Υπόγειο: Θεωρείτε ότι η μουσική που παίζετε έχει απήχηση στην Ελλάδα;

Αυτή είναι μια ερώτηση πραγματικά πολύπλοκη. Έχει κοινό μια τέτοια μουσική, όχι μεγάλο φυσικά, γιατί όπως καταλαβαίνεις και ξέρεις, υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών στην Ελλάδα και οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ιδέες για την διασκέδαση. Το θέμα είναι ότι από τη μια, σίγουρα, ασυνείδητα, δημιουργήσαμε αυτήν την μουσική και όχι κάποια άλλη, επειδή διαισθανόμαστε ότι υπάρχει κόσμος που την έχει ανάγκη ή θα την προτιμήσει. Αλλά από την άλλη, νιώθουμε ότι αν δεν την φτιάχναμε, η ζωή μας θα ηταν δυστυχισμένη. Δηλαδή η δημιουργία της λειτούργησε εξαιρετικά θεραπευτικά. Άρα έχει σημασία το αν υπάρχει κοινό στην Ελλάδα ή όχι; Ή μαλλον έπαιξε ρόλο στην σκέψη μας; Γιατί σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν αυτά που αγαπάμε και νιώθουν όπως νιώθουμε.
 

Το Υπόγειο: Και τέλος ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Με σειρά προτεραιότητας, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να φτιάξουμε και άλλο οπτικοακουστικό υλικό βασισμένο στο Youth Valley EP και ιδανικά μιλώντας, με τα τωρινά δεδομένα, γιατί οικονομικά τροφοδοτούμε οι ίδιοι τις ενέργειές μας, θα θέλαμε να φτιάξουμε ακόμη ένα EP 3-4 κομματιών, τα οποία δουλεύουμε. Και στην πιο αισιόδοξη εκδοχή, να καταφέρουμε να κόψουμε ένα σεβαστό αριθμό βινυλίων τα οποία θα περιέχουν το τωρινό και το μελλοντικό EP μαζί, για να το μοιραστούμε με όσους επιθυμούν κάτι χειροπιαστό από εμάς. Όλα αυτά σε βάθος έτους και με πολλές ενδιάμεσες μικρές αυθόρμητες ιδέες , αν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες Με λίγα λόγια θεωρούμε πως έχουμε να δώσουμε, να πάρουμε και να μάθουμε πολλά ακόμα. Είναι ένα μεγάλο μέρος της απάντησης ίσως στο νόημα της ζωής; Ή μια αρχή έστω…θα δούμε.
 

Το Υπόγειο: Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη. Καλή συνέχεια σε ό,τι και αν κάνετε!
Ηταν πολύ ωραίες οι ερωτήσεις. Ειλικρινά εμείς ευχαριστούμε και καλή συνέχεια και σε εσένα.
 

https://youthvalley.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Youth-Valley-105024571356593
https://www.instagram.com/youth_valley/
https://open.spotify.com/artist/0kHMttxwA2rMClpAh9M34X?si=eTTDTpP3QryUXozGic_klQ 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Black Comedies
(22/09/2021)
ypogeio.gr
Nalyssa Green Analyzed
(A Video Interview)
(09/07/2021)
ypogeio.gr
The Rattle Proxy
Μάκης Παπασημακόπουλος
(10/02/2020)
ypogeio.gr
Deaf Radio (2)
(21/10/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ