To ypogeio.gr

Jimmy Knows


Μολονότι μετανάστης και εν μέσω καραντίνας, χάρη στην τεχνολογία είχα την τιμή να μιλήσω μέσω βίντεο κλήσης με τους Jimmy Knows, ένα αθηναϊκό indie rock/lo-fi σχετικά νεοσύστατο συγκρότημα, που σχηματίστηκε το 2018 και αποτελείται από τους Γιάννη Βρανά (κιθάρα, φωνή), Νίκο Αναγνωστόπουλο (κιθάρα,back vocals), Κίμωνα Σωτηρίου (μπάσο) και Ιάσoνα Γαβαλά (τύμπανα). Έχοντας στις αποσκευές τους το πρόσφατο (10/4) single τους "Eye Of The Storm", διάδοχο του 6-track EP τους "Soft Spots" (2019), κατέβηκαν νοερά Υπόγειο και κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το υλικό τους, τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους, την εγχώρια σκηνή και τη μουσική γενικότερα.

Οι Jimmy Knows είναι από τις περιπτώσεις που μου αρέσει να λέω την ατάκα ‘’ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια’’, εννοώντας φυσικά το ταλέντο που υπάρχει στην εγχώρια εναλλακτική σκηνή, μιας και συνεχώς χωρίς να τις προλαβαίνεις, σχηματίζονται νέες μπάντες με πολύ ενδιαφέρον υλικό. Το διπλό 7ιντσο single ‘’Eye Of The Storm’’, με το "Pilot" και το ομώνυμο "Εye Of The Storm", αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε βινύλιο μέσα στον Ιούνιο από την Old Bad Habits. Η μίξη και το mastering έγιναν στo Electric Highway Studio του Γιάννη Βούλγαρη (Bazooka). Τα κομμάτια με κέρδισαν από το πρώτο κιόλας άκουσμα, και σαν παραγωγή και συναισθηματικά. Τα φωνητικά του Γιάννη Βρανά με high-pass filter, που κόβοντας  τις χαμηλές συχνότητες και τονίζοντας τις ψηλές, η φωνή ακούγεται σαν από τηλεφωνική κλήση και δημιουργείται μια πολύ vintage και lo-fi χροιά, κάτι που μου θύμισε και λίγο τους αγαπημένους μου Strokes. Φοβερά κιθαριστικά μοτίβα από τους Γιάννη Βρανά και Νίκο Αναγνωστόπουλο, που θύμισαν κάτι από πρώιμους Arctic Monkeys, συνοδευόμενα από ρυθμικά και δυναμικά τύμπανα και γκρουβάτες ογκώδεις μπασογραμμές  των Ιάσονα Γαβαλά και Κίμωνα Σωτηρίου. Στο backround ακούγονται διακριτικά όμορφα back-vocals, σαν extra όργανο που κατά κάποιον τρόπο παίζουν το ρόλο των πλήκτρων που θα δημιουργούσαν ηχοτοπία. Συναισθηματικά, νιώθω πως βγάζει μια γλυκόπικρη μελαγχολία και μια λαχτάρα, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά και νομίζω πως ο καθένας μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του σε αυτά που περιγράφονται στους στίχους. Είναι δύο υπέροχα tunes, κατάλληλα για κάθε λίστα με άρωμα καλοκαιριού. Μπορώ κινηματογραφικά να φανταστώ εικόνες ανθρώπων να τραγουδούν τους στίχους σε ανύποπτο χρόνο μέσα στη μέρα τους και σίγουρα είναι ό,τι πρέπει για live.

Αρκετά από εμένα, ας περάσουμε στα λόγια της ίδιας της μπάντας...

 

 


Το Υπόγειο: Γειά και χαρά σε όλους σας παιδιά καλώς ήρθατε στο Υπόγειο. Πως γνωριστήκατε και δημιουργήσατε τη μπάντα;  

Γιάννης: Γνωριστήκαμε από αγγελία. Ψαχνόμουν για μουσικούς αφού γύρισα από σπουδές στην Αγγλία και γνώρισα τον Νίκο αρχικά που ήταν φίλοι με τον Ιάσονα και έπαιζαν μαζί στο παρελθόν. Συμφωνήσαμε να βρεθούμε σε ένα προβάδικο.                                                                             

Νίκος: Πήγαμε μαζί με τον Ιάσονα στο προβάδικο και έπειτα από συζήτηση και τζαμάρισμα μας άρεσε η φάση και διαπιστώσαμε ότι έχουμε και πολλά κοινά ακούσματα. Αργότερα απάντησε και ο Κίμωνας στην αγγελία και αποφασίσαμε να δουλέψουμε όλοι μαζί.


Το Υπόγειο: Από πού προέκυψε το όνομα Jimmy Knows, υπάρχει κάποιο story γύρω από αυτό;

Γιάννης: Γύρω στην ηλικία των 16 όταν έγραφα τα πρώτα κομμάτια και τζαμάραμε με τον κολλητό μου μόνο με κιθάρες, σκεφτόμασταν την ονομασία και απλά μας ήρθε το Jimmy Knows. Έπειτα κάναμε μια αναζήτηση να ψάξουμε αν υπάρχει και αν χρησιμοποιείται το όνομα και βρήκαμε ένα εξαιρετικό μικρού μήκους πολύ αστείο ταινιάκι στο youtube  που ήταν εντελώς low budget και πραγματευόταν ένα ζευγάρι όπου ο άντρας ονομαζόταν Jimmy και εκεί συμβαίνουν διάφορα σκηνικά.

Νίκος: Νομίζω πως αυτό το βιντεάκι είναι στον πυρήνα του αυτό που είναι και η μπάντα. Οι άνθρωποι δημιούργησαν κάτι αστείο χωρίς τεχνικά μέσα και πέτυχε.


Το Υπόγειο: Το υλικό που έχετε κυκλοφορήσει έως τώρα είναι ιδέες όλων σας στιχουργικά και μουσικά;

Jimmy Knows: Στην αρχή δουλεύαμε  πράγματα που είχε έτοιμα ο Γιάννης όπως το Eye Of The Storm που έγραψε στα 16 του και αυτό μας έδωσε μια ταυτότητα. Όπως είπε προηγουμένως στο παρελθόν έγραφε unplugged και ήταν πρόκληση για εμάς να φέρουμε το υλικό στα μέτρα της μπάντας, αυτό μας δυσκόλεψε γενικά. Προσπαθούμε να εξελισσόμαστε μουσικά και μέσω των ακουσμάτων μας που καλύπτουν μεγάλο εύρος βάζουμε ιδέες και εμπλουτίζουμε τα κομμάτια. Δεν είναι καθαρά indie rock o ήχος μας, τουλάχιστον έτσι όπως το έχουμε στο μυαλό μας. Όσον αφορά τους στίχους μόνο ο Γιάννης γράφει. Δεν έχει τύχει να δοκιμάσει κάποιος άλλος. Μας εκφράζει ο τρόπος που γράφει και είναι ένα κομμάτι που το κάνει καλύτερα. 

Γιάννης: Μου αρέσει αρχικά να γράφω πράγματα που μου ακούγονται ωραία. Κάποτε αυτοσχεδίαζα, τελευταία όμως δίνω περισσότερη βάση και κοιτάω να βγαίνουν πιο σταθεροί. Η θεματολογία είναι προσωπικές ιστορίες σαν παρατηρητής περισσότερο.


Το Υπόγειο: Αισθητικά έχετε κοινά ακούσματα; Πείτε μου λίγο για αυτά αλλά και κάποιες από τις επιρροές σας. 

Jimmy Knows: Έως ένα σημείο έχουμε πολλά κοινά ακούσματα αλλά γενικά ακούμε και πολλά πράγματα όπως hip hop και μας ευχαριστεί να μοιραζόμαστε μουσική ο ένας με τον άλλο.
Κίμωνας: Γενικότερα οι Oasis και οι Arctic Monkeys και όσον αφορά το μπάσο Red Hot Chili Peppers και funk μουσική.                                                                    

Ιάσoνας: Aνά περιόδους αλλάζουν τα ακούσματα μου. Δεν θα ακούσω τη μία μέρα funk και την άλλη metal αλλά ως ένα βαθμό από μήνα σε μήνα αλλάζουν. Μου αρέσουν κάποιες νέες κυκλοφορίες τελευταία όπως του Mac Miller αλλά και των Strokes.

Νίκος: Λόγω των Arctic Monkeys έπιασα κιθάρα στο λύκειο, είναι τεράστια και νομίζω εμφανής επιρροή και πέρασε αρκετά στο eye of the storm. Οι Smiths μου αρέσουν πολύ επίσης και ο τρόπος που παίζει ο Johny Marr κιθάρα. Γενικά προσπαθώ να διευρύνω τους μουσικούς μου ορίζοντες, ακούγοντας νέες κυκλοφορίες γατί συνέχεια βγαίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα η μουσική δεν πέθανε. Παλιότερα άκουγα περισσότερο indie/alternative αργότερα πήγα σε πιο hip hop συγκεκριμένα Kanye West που είναι  διαφορετικός κόσμος και κάθε του άλμπουμ είναι διαφορετικό και μου αρέσει και ο Mac Miller που είπε και ο Ιάσονας. 


Το Υπόγειο: Το γεγονός ότι αισθητικά κινείστε προς το Indie Rock που οφείλεται;

Jimmy Knows: Ότι έχουμε κάνει σαν μπάντα έως τώρα πήγαινε κατευθείαν προς τα εκεί, δεν κάτσαμε να το συζητήσουμε. Επειδή ακούμε και hip hop όπως είπαμε, δεν καθίσαμε να κάνουμε ένα crew και να ραπάρουμε. Ίσως επειδή δίνουμε πολύ βάση στη μελωδία και στα χαρακτηριστικά κιθαριστικά μοτίβα γιατί δεν είμαστε και τόσο τεχνικοί σαν μουσικοί νομίζουμε πως η indie είναι ένα είδος που το αγκαλιάζει αυτό.


Το Υπόγειο: Πρiν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το πρώτο mixtape σας με τίτλο Soft Spots έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα κιθαριστική bedroom pop και lo-fi χροιά. Όλο αυτό είναι επιτηδευμένο; Μελλοντικά θα θέλατε να το κρατήσετε σαν στοιχείο ακόμη και αν η παραγωγή σας βελτιωθεί;

Jimmy Knows: Το Soft Spots το κυκλοφορήσαμε μόνοι μας διαδικτυακά σε ηλεκτρονική μορφή και ηχογραφήθηκε με μερικά όργανα και μια κάρτα ήχου σε home studio εντελώς lo-fi. Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν γινόταν να το κάνουμε διαφορετικά και με καλύτερη παραγωγή σε στούντιο λόγω budget. Ωστόσο αποτυπώνεται και αισθητικά στον ήχο μας. Η έλλειψη προσπάθειας στη μίξη και την επεξεργασία δεν έγινε γιατί θέλαμε να το κυκλοφορήσουμε σε μορφή πρόβας  δεν σκεφτήκαμε να ξανακοιτάξουμε τα κομμάτια και ένας άλλος λόγος είναι ότι θέλουμε κάποια από αυτά τα κομμάτια επειδή τα πιστεύουμε,  να τα κυκλοφορήσουμε στο μέλλον πιο επίσημα σε κάποιο άλμπουμ η EP.

 

 

Το Υπόγειο: Τον Απρίλιο κυκλοφορήσατε επίσης ψηφιακά και ένα διπλό single με τίτλο  Eye Of The Storm το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε 7ιντσο βινύλιο από την Οld Bad Habits. Πείτε μας λίγα λόγια γι’αυτό καθώς και πως προέκυψε η συνεργασία σας με το label.

Jimmy Knows: Αρχικά ήταν ένα πολύ μεγάλο άλμα σε σχέση με το mixtape μας. Ηχογραφήθηκε σε επαγγελματικό στούντιο του Γιάννη Βούλγαρη. Το περιμένουμε  να κυκλοφορήσει σε βινύλιο λογικά μέσα στον Ιούνιο γιατί λόγω πανδημίας πάγωσαν τα πάντα. Το Οld Bad Habits είναι ένα ελληνικό indie pop label που το ξεκίνησαν οι Κissamatic Lovebubbles ένα συγκρότημα από τα 90’s. Έχουν τρέλα με τη μουσική και ειδικά με το είδος που παίζουμε. Μέσω γνωστών ήρθαμε σε επαφή τους άρεσε το υλικό μας κάναμε και κάποια live μαζί και μας πρότειναν συνεργασία. Μάλιστα είναι ένα label που ασχολείται και με κυκλοφορίες του εξωτερικού και επειδή δεν είχαμε στείλει υλικό αλλού θεωρήσαμε ότι ήταν καλή ευκαιρία για εμάς και σίγουρα είναι καλύτερο να είσαι σε κάποιο label παρά τελείως ανεξάρτητα.


Το Υπόγειο: Σκέφτεστε στο μέλλον να πειραματιστείτε παραπάνω και προς άλλη κατεύθυνση; Για παράδειγμα να προσθέσετε ίσως πιο ηλεκτρονικά στοιχεία;

Jimmy Knows: Βρισκόμαστε ήδη σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε κάποιες έτοιμες ιδέες και θα αρχίσουμε σιγά σιγά να ηχογραφούμε πράγματα για το επόμενο EP μας. Κοιτάμε πολύ να τονίσουμε ακόμη περισσότερο το ρυθμικό κομμάτι μιας και θέλουμε να έχουμε catchy και pop χροιά. Θα θέλαμε μελλοντικά να ανέβει και level η παραγωγή μας. To single ναι μεν ηχογραφήθηκε σε στούντιο αλλά είναι περισσότερο τα όργανα μας κι έχει live χαρακτήρα. Θέλουμε να κρατήσουμε τον κιθαριστικό χαρακτήρα της μπάντας και να μην χαθεί αυτή η αισθητική ωστόσο σκεφτόμαστε να πειραματιστούμε με synths,drum machines και διάφορα κρουστά και να δούμε πως αυτά μπορούν να ενταχθούν σωστά.


Το Υπόγειο: Σας πήγε πίσω όλη η ιστορία με την πανδημία είχατε σχέδια για το καλοκαίρι;

Jimmy Knows: Ετοιμάζαμε μια σειρά εμφανίσεων για την παρουσίαση του single. Νομίζουμε ότι γενικά όλοι επηρεάστηκαν αρνητικά από αυτή την κατάσταση. Όσον αφορά τα καλλιτεχνικά δρώμενα και φεστιβάλ σίγουρα ο κόσμος απογοητεύτηκε  που οι συναυλίες του καλοκαιριού ματαιώθηκαν γιατί είναι μια ανάσα γι’αυτούς κάθε καλοκαίρι. Και φυσικά για του εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες δεν είναι ότι καλύτερο. Εμείς από την πλευρά μας κοιτάμε μπροστά και δεν θα παραμείνουμε στάσιμοι. Θα συνεχίσουμε τις πρόβες. Άλλωστε και η τεχνολογία βοηθάει πολύ στο να ανταλλάσουμε το υλικό που δουλεύουμε όποτε θέλουμε και όταν τελειώσει όλο αυτό θα επανέλθουμε ακόμα πιο δυναμικά.


To Υπόγειο: Εδώ και πολλά χρόνια η εγχώρια σκηνή ακμάζει όλο και περισσότερο σε πολλά είδη μουσικής αγγλόφωνα η ελληνόφωνα. Υπάρχουν ταλαντούχοι μουσικοί, ανεξάρτητες δισκογραφικές, festivals, sites και γενικά κόσμος που ασχολείται ενεργά. Εσείς παρακολουθείτε την εξέλιξη αυτή σας αρέσουν κάποιοι μουσικοί;

Jimmy Knows: Πράγματι βλέπουμε αρκετή ανταπόκριση από παντoύ. Υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες. Ειδικά στη metal και stoner σκηνή καθώς και στο hip hop. Στο είδος μας δεν υπάρχουν τόσες πολλές μπάντες και είμαστε εδώ ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο και αυτή η σκηνή. Οι εναλλακτικές και underground μουσικές δεν είναι τόσο διαδεδομένες στη χώρα με βάση το τι ακούει ο περισσότερος κόσμος. Θέλει ψάξιμο. Από εγχώριους καλλιτέχνες μας αρέσουν πολύ οι XOAN.


Το Υπόγειο: Στο κομμάτι του live προτιμάτε να παίζετε σε έναν μικρό και κλειστό χώρο που ενδεχομένως να σας δώσουν περισσότερη προσοχή; H σε κάποιο φεστιβάλ με πολύ κόσμο και ονόματα αλλά με το ενδεχόμενο να μην σας προσέξουν και τοσο;

Jimmy Knows: Γενικά οποιαδήποτε live εμπειρία είναι μοναδική. Σαφώς και σε ένα μικρό χώρο θα έχεις περιορισμένο κόσμο και κυρίως γνωστούς που θα έρθουν για εσένα, αλλά τα φεστιβάλ είναι ένα challenge και ένας λόγος παραπάνω να το απολαύσεις λόγω πλήθους που μπορεί να μην σε γνωρίζει αλλά να τους αρέσεις και να αποκτήσεις κάποιο κοινό.


Το Υπόγειο: Πέρα από την εγχώρια σκηνή έχετε βλέψεις να ακουστείτε και να προσεγγίσετε ανθρώπους και στο εξωτερικό; 

Jimmy Knows: Δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο, απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο όχι μόνο στην εγχώρια σκηνή. Θέλουμε να το κάνουμε όσο πιο σοβαρά γίνεται και με συνέπεια όλο αυτό ωστόσο αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και το χρόνο που πρέπει να διαθέσουμε ο καθένας προσωπικά για κάτι τέτοιο. Προς το παρόν κοιτάμε την προσωπική μας βελτίωση μουσικά μέσα από την μπάντα και κυρίως να μας αρέσει το υλικό μας. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι γιατί υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται και αγκαλιάζει τις προσπάθειες μουσικών σαν εμάς στην Ελλάδα και παρόλο που έχουμε λίγο υλικό και εμφανίσεις έως τώρα έχουμε δει ανταπόκριση από ανθρώπους που δεν γνωρίζαμε. Επίσης το ύφος της μουσικής μας ακούγεται ευκολότερα στο εξωτερικό τόσο λόγω στίχων όσο και μουσικής μιας και οι επιρροές είναι από συγκροτήματα του εξωτερικού.


Το Υπόγειο: Σας ευχαριστούμε πολύ παιδιά καλοτάξιδο το single σας ευχόμαστε να συνεχίσετε δυναμικά και δημιουργικά.

Jimmy Knows: Ευχαριστούμε πολύ το Υπόγειο για την πρόσκληση!!! Καλό βράδυ! 


 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Toxic Rabbits
(20/06/2024)
ypogeio.gr
Youth Valley
(07/06/2024)
ypogeio.gr
Mistaken
(The Basement Goes
To Schoolwave)
(03/07/2019)
ypogeio.gr
capétte
(04/03/2022)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ