To ypogeio.gr

Pan Pan

Παναγιώτης Πανταζής

 

- Με τον Κεράση στο μικρόφωνο η πόλη δεν κοιμάται!
κανείς δεν κλείνει μάτι λες και ήπιαν όλοι λάτε
φτάνω στη θέωση, σας λέω μη μου μιλάτε
έχω πάρει μαύρη ζώνη στο λυρικό καράτε
- ΓΟΥ!
- Μου έκοψες το αίμα! Τι είσαι εσύ;
- Είμαι η Μυρσίνη και είμαι σκαντζόχοιρος.
- Από που έρχεσαι, Μυρσίνη;
- Από τον Υμηττό.
- Που είναι αυτό;
- Εκεί.

 

Ένας από τους αγπημένους μας ανθρώπους κατεβαίνει σήμερα για πρώτη φορά στο Υπόγειο. 

Ο άνθρωπος πίσω από τα κόμικς που αγαπάμε, ο από μηχανής θεός που οπτικοποιεί αυτά που σκεφτόμαστε.

Ο άνθρωπος που δε σταματάει ποτέ, πολυπράγμων, ταλαντούχος και με διάθεση να βοηθήσει να βγει η ομορφιά μπροστά.

Ο άνθρωπος που, όπως λέει ο Mike, έχει γράψει ένα από τα καλύτερα τραγούδια της ζωής μας. (Check here).

Mates, o Pan Pan στο Υπόγειο.

 

 

Υπόγειο: Παναγιώτη, σε υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά στο Υπόγειο μας και θέλουμε να ξεκινήσουμε με μια συμβολική ερώτηση. Ο Κεράσης είναι ακόμα με τη Φουφού?

Αυτό θα υποννοούσε πως ήταν και κάποτε με την Φουφού... Καημένος Κεράσης.

 

Υπόγειο: Αρχιτεκτονική, μουσική, κόμικς. Τί είναι ο Pan Pan; Πώς θα συστηνόσουν σε κάποιον που δε σε ξέρει.

Comic artist / Eικονογράφος / Μουσικός. Eίμαι ο άνθρωπος που θα σε βοηθήσει να δεις σε εικόνα αυτό που έχεις στο μυαλό σου.

 

Υπόγειο: Τόσο στη μουσική, όσο και στα κόμικς που σκαρώνεις υπάρχει έντονο το αστικό στοιχείο. Θυμάμαι ακόμα την ενασχόλησή σου με τον Αντιτουριστικό Οδηγό της πόλης. Εφαλτήριο για όλα αυτά είναι το αγαπημένο σου Πολύγωνο;

Το Πολύγωνο είναι το μέρος που μεγάλωσα, και τυχαία βρέθηκα ξανά να ζω τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν είναι η περιοχή που θα σκεφτεί κανείς αν αρχίσει να φτιάχνει μια λίστα με τα ωραία σημεία της Αθήνας - οι περισσότεροι δε δεν γνωρίζουν που βρίσκεται παρότι είμαστε είκοσι λεπτά με τα πόδια από την Ομόνοια. Όμως έχει φοβερές φυγές για το μάτι και σημεία που έχεις την Αθήνα πιάτο. Αυτή η αίσθηση, του να βλέπεις την πόλη από ψηλά, ήταν από παλιά κάτι που με ηρεμούσε. Επίσης ήταν καύσιμο για τη φαντασία μου -τι υπάρχει πίσω από αυτές τις άπειρες γραμμές- και σε κάποιο βαθμό επηρέασε το στυλιζάρισμα που επέβαλα στα κόμικς μου.

 

Υπόγειο: Είναι στην επικαιρότητα όλο αυτό το πραγματάκι με την ανάπλαση της Αθήνας και τον Μεγάλο Περίπατο. Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας την άποψη σου, ως αρχιτέκτονας;

Δεν είχα τον χρόνο να το μελετήσω ακόμη. Νομίζω ούτε κι αυτός που το υλοποίησε.

 

Υπόγειο: Τον Μάρτιο κυκλοφόρησες το δισκάκι “ θα ήθελα να ζούμε έτσι αλλά χωρίς καραντίνα”, μια συλλογή ήχων που συνέθεσαν το soundtrack του Lockdown. Πώς πέρασες τις μέρες που μας απαγόρευαν να κυκλοφορούμε ασκόπως;

Αφήνοντας στην άκρη τα υπαρξιακά άγχη που μπορεί να δημιουργήσει σε έναν εκ φύσεως αγχωτικό άνθρωπο μια πανδημία με ό,τι αυτή συνεπάγεται σε επίπεδο υγείας και οικονομικής επιβίωσης, ήμουν καλά. Εξού και ο τίτλος. Θα ήθελα να ζούμε έτσι: να έχω καθημερινά τόσο πολύ χρόνο για την σύντροφό μου, τόσο πολύ χρόνο για το παιδί μας, να μαγειρεύουμε με την ησυχία μας, να βλέπουμε ταινίες κάθε βράδυ. Αλλά χωρίς πανδημία.

 

Υπόγειο: Θυμάμαι ότι κάπου είχε πάρει το μάτι μου μια πρόταση σου για ταινία ένα καραντινάτο βράδυ. Είχα δει λοιπόν το Short Skin, για το οποίο σε ευχαριστώ και δημόσια. Εξαιρετικά αστείο, μια ιστορία για έναν αγώνα ισορροπίας. Ποια είναι η σχέση σου με το σινεμα;

Αστείο και γλυκό το Shortskin, χαίρομαι που σου άρεσε. Το σινεμά, όπως και κάθε αφηγηματική τέχνη, είναι ξαδερφάκι με τα comics και με αφορά. Προσπαθώ να παρακολουθώ, γιατί πέρα από την ψυχαγωγία, νιώθω πως με κάνει καλύτερο στο storytelling.

 

Υπόγειο: Φαντασμαγορία Ένα. Νέος δίσκος που κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν (10 Ιουλίου). Είναι σαν να έντυσες με μουσική τα σκιτσάκια που ανέβαζες κατά τη διάρκεια της καραντίνας στο Instagram. Μίλησέ μας για τον δίσκο.

Είναι αρκετά συνηθισμένο να αντιλαμβάνονται άνθρωποι πως κάνω σχέδια και μουσικές σε συνάρτηση. Παλιά το έκανα συνειδητά, πλέον όχι, αλλα η σύνδεση γίνεται - εξάλλου ο ίδιος άνθρωπος είμαι που τα δημιουργώ. 
Το "Φαντασμαγορία Ένα" είναι μια σύντομη ιστορία για την επιθυμία που μπορεί να κατακλύσει έναν άνθρωπο, διακόπτωντας τον ύπνο του τα ξημερώματα. Εκεί, στο μεταίχμιο μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, νύχτας και ημέρας, το Αγόρι Φάντασμα μη ξέροντας τι να κάνει με το σώμα του, βγαίνει από το σπίτι, περιπλανιέται σκεπτόμενο όσα δεν έχει, και γυρίζει στο κρεβάτι του.

Το έγραψα, ως συνήθως σπίτι, με τα synthesizers μου. Είναι εφτά τραγούδια με ελληνικούς στίχους. Στην "Πλαστελίνη" βάζουν τις φωνές τους τρεις γυναίκες: η Καλλιόπη Μητροπούλου, η Φωτεινή Κορρέ, κι η TA OXI + TA NAI MOY. Στο "Μείνε σε θέλω / Μήνες σε θέλω" μόνο η Καλλιόπη, με την οποία φτιάχνουμε μουσική μαζί και στα Echo Tides. Τα τελευταία χρόνια με βρίσκω να θέλω να δοκιμάζω όλο και περισσότερες συνεργασίες, σε αντίθεση με όταν ξεκινούσα που ήθελα τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο. Πλέον απολαμβάνω το διαφορετικό που φέρνει ο κάθε άνθρωπος πάνω στην αρχική μου ιδέα.
Θα μου άρεσε να το παίξουμε live, αλλά για την ώρα φοβάμαι.

 

Υπόγειο: Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες σου με αυτό το νέο δισκογράφημά σου; 

Να γυρίσουν να ακούσουν περισσότεροι άνθρωποι αυτή την ψυχαγωγική μου πρόταση. 

 

Υπόγειο: Είσαι εξαιρετικά πολυάσχολος άνθρωπος, μου δίνεις την εντύπωση ότι είσαι σε μια διαρκή κίνηση. Με ένα παιδί στο σπίτι και τόσες δουλειές, πότε κοιμάται και πότε δουλεύει ο Pan Pan;

Κοιμάμαι τα βράδια και δουλεύω σχεδόν όλη μέρα. Αρκετά καλύτερα από πιο παλιά, που μπορεί να δούλευα όλο το βράδυ και τη μέρα να αποκαλούσα ύπνο κάτι που προσομοίαζε σε λήθαργο μούμιας.

 

Υπόγειο: Ακούς ακόμα Κόρε Ύδρο?

Πάντα. Και Παιδιά της Παλαιότητας, φυσικά!

 

Υπόγειο: Ο αδερφικός φίλος μου, ιδρυτής του Υπογείου και συνταξιδιώτης στις μουσικές μου ζήτησε να σου μεταφέρω την επιθυμία του να μας αναφέρεις το backstory του κομματιού «Κάποτε κλέψαμε ένα διαστημόπλοιο μαζί». Είναι στ’ αλήθεια ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουμε ακούσει στη ζωή μας. 

Αυτό είναι πολύ όμορφο, ευχαριστώ! Καμιά φορά νιώθεις πως ο μόνος δρόμος είναι να μυθοποιήσεις κάτι, να γίνει τόσο πιο μεγάλο από εσένα, να το δεις από μακριά. Και μετά ίσως έτσι να μπορέσεις να γυρίσεις την πλάτη σου και να συνεχίσεις την ζωή σου. Έφτιαξα το βασικό χαλί του κομματιού που επαναλαμβάνεται σαν βάση σε όλη τη διάρκεια και άρχισα να τραγουδάω στίχους από πάνω -μάλιστα ήταν ελληνικοί σε μια φάση που δεν το πολυτολμούσα. Αλλά όπως είπα, ήταν πιο μεγάλο από εμένα και δεν ήθελα να το περιορίσω σε συγκεκριμένους στίχους. Πέταξα ό,τι σημείωση είχα κρατήσει κι έπαιξα με ένα keyboard την μελωδία που τραγουδούσα, κι αυτή έγινε το βασικό μελωδικό μοτίβο του κομματιού. Είναι ένα σπασμένο ερωτικό κομμάτι, αν δεν είναι σαφές. Επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια και είμαι τρεις ζωές μετά από αυτά τα γεγονότα, θα σας παραπέμψω στο ομώνυμο κόμικς μου, που περιέχει μια ένδοξη περίληψη όσων αποτέλεσαν το backstory. Eίναι διαθέσιμο δωρεάν εδώ: https://gumroad.com/panpan#qExWun
 

 


Υπόγειο: Σκέφτομαι τόση ώρα, ότι έχουν περάσει κιόλας 8 χρόνια από τότε που το πρωτοακούσαμε. Πώς τα πας με τον χρόνο που περνάει?

Έτσι κι έτσι. Μου φαίνεται υπερβολικά μακρινά όσα έγιναν πριν 8 χρόνια, αλλά ο γιος μου ειναι 4 κι αυτό είναι στη μέση της διαδρομής, ενώ μου φαίνεται χτες. Όταν ήμουν 30 έφτασα να νιώθω γέρος, μετά πέρασα από μια διαδικασία που με έφερε σε συντονισμό με την πραγματική μου ηλικία, και πλέον στα 38 μου, νιώθω ...οκ. Νομίζω μέρος αυτού έχει να κάνει με το καλό κομμάτι της πατρότητας· παλιά σκεφτόμουν με φρίκη "τότε θα είμαι τόσων χρόνων!". Πλέον το βλέπω πιο σφαιρικά: "...και ο μικρός θα είναι τόσο.Wow!"


Υπόγειο: Στο Υπόγειο έχουμε μια μανία με τις λίστες. Φτιάχνουμε λίστες συνέχεια. Θέλουμε κ από σένα το ίδιο! Να μας πεις τις 5 αγαπημένες σου ταινίες και τους 3 δίσκους που σου άλλαξαν τη ζωή.

Ταινίες χωρίς σειρά και πριν προλάβω να το σκεφτώ πολύ: Upstream Color - Synecdoche, New York - Florida Project, και δυο που ειδα προσφατα: Little Women και Babyteeth. Μουσική: Kendrick Lamar, Το pimp a butterfly - Κορε. Υδρο. , Όλη η αλήθεια για τα παιδιά του '78 - Burial, Untrue.

 

Υπόγειο: Παναγιώτη ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή να σε έχουμε μαζί μας σήμερα. Ευχαριστούμε πολύ!  

Ευχαριστω πολύ!

pan pan http://pantazis.space/


Φαντασμαγορία Ένα (out 10/7/2020)

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νεφέλη Φασούλη
(12/04/2021)
ypogeio.gr
Sci Fi River
(Φένια Χατζηνικολάου)
(03/03/2021)
ypogeio.gr
The Rattle Proxy
Μάκης Παπασημακόπουλος
(10/02/2020)
ypogeio.gr
Deaf Radio
(16/12/2015)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ