To ypogeio.gr

Sigmataf


 

Αν είσαι 30 και πάνω και αν στα νιάτα σου ακολουθούσες την εκ Περάματος φάση του "low bap", θα γνωρίζεις σίγουρα τους ιστορικούς Βαβυλώνα και ενδεχομένως και το "Κοράκι", ένα από τα πολλά μέλη που πέρασαν από την μπάντα στα περίπου 6 χρόνια της επιτυχημένης και σημαντικής δραστηριοποίησής της στα μουσικά δρώμενα της εποχής. Το "Κοράκι" λοιπόν, ο Στέλιος, όταν το 2003 έπαψε πια να πετάει γύρω απ'τα μικρόφωνα των Βαβυλώνα, έκανε ένα πέρασμα με το κατάτι πιο ροκ σχήμα των Ερίσμα, συμμετείχε και σε κάποια άλλα μουσικά projects της εποχής, ώσπου το 2007 αποφάσισε να ξαποστάσει. Έφτιαξε όμως ένα -άκρως ενδιαφέρον- blog (check here), ώσπου το 2010 επιστρέφει με νέα ταυτότητα -Sigmataf- και με νέο -πιο εναλλακτικό/πειραματικό και πολυσυλλεκτικό- ήχο. Spoken word μεγαλουργήματα βασισμένα σε ευρηματικότατους και φαρμακερούς στίχους και εξαιρετικές μουσικές, τις οποίες επιμελείται ο ίδιος, μαζί με τους μουσικούς του συντρόφους, Αλέκο Σώρρο και Χρήστο Μελαχροινό. To 2010 μας δίνει τον πρώτο του δίσκο "Ξύπνα. Ώρα για Ύπνο", ενώ δύο χρόνια αργότερα έρχεται το καταιγιστικό "Τι κάνει σε είσαι να ; εδώ"

Φτάνοντας στον Ιανουάριο του 2017, ο Sigmataf και οι συνεργάτες του μας δίνουν το 3-track EP "Metavasi 3". Τρία αληθινά εξαιρετικά τραγούδια, με τους στίχους και τις ρίμες του Στέλιου να σε μαστιγώνουν και να σε σημαδεύουν απευθείας στον εγκέφαλο και από κει εντέλει να φτάνουν στην καρδιά, αφήνοντάς σε μέσα σε μία φάση ζαλισμένης περισυλλογής και ηθικής επαναδιαπραγμάτευσης. Η πυκνότητα των στίχων, αλλά και των ήχων, αποζητά αλλεπάλληλες ακροάσεις και η προσοχή σου εστιάζει αβίαστα στα 15 περίπου λεπτά τούτου του εξαιρετικού extended play. Η ηχητική ατμόσφαιρα θυμίζει τους καλούς 90's Στέρεο Νόβα, νιώθεις όμως και την Λένα Πλάτωνος να πλανιέται διακριτικά στο χώρο, αλλά και την φιγούρα του Νικήτα (Κλιντ) να σε κοιτάζει από μια γωνιά, καπνίζοντας και γελώντας πονηρά κάτω από τα κοκκινωπά γένια του... Είναι μία ωραία και νεωτεριστική electro "γέννα" η μουσική του Sigmataf, μία πρόταση γεμάτη ενδιαφέρον και εκλπηρούμενες -κατά τη διάρκεια της ακρόασης- υποσχέσεις.  

Λίγο πριν την εμφάνισή του στη σκηνή του Six D.O.G.S. την ερχόμενη Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ο Sigmataf μίλησε στο Υπόγειο και εδώ η πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε μαζί του.
 


METAVASI•3 EP - release date 21/1/2017


 

 

To Υπόγειο: Στέλιο, καλώς ήρθες στο Υπόγειο. Ψάχνοντας λίγα πράγματα για το παρελθόν σου έπεσα πάνω σε μια τρελή πληροφορία, ήσουν μέλος των Βαβυλώνα. Έτσι μου δημιουργήθηκε η εξής απορία: πώς από το low bap και το hip hop πήγες στον ήχο που ακούμε τώρα; 
Καλησπέρα κι από μένα. Πολύ πριν ενταχθώ στη φάση του hip hop, άκουγα κιθαριστικα και ηλεκτρονικα πράγματα. Ακόμα και την περίοδο του low bap πειραματιζόμουν παράλληλα με διαφορετικές μπάντες σε άλλους ήχους και στυλ. Το 2003 που αποχώρησα από τους Βαβυλώνα, για 6 χρόνια περίπου, μέχρι το 2009 που ξεκίνησα το 1ο album, συνεργάστηκα με μουσικούς και σχήματα, κάποια αμιγώς κιθαριστικά και άλλα πιο electronica. Μπορείς να πεις πως ο ήχος μου σήμερα είναι παζλ που φτιάχτηκε μέσα στα χρόνια παίρνοντας κομμάτια από δω κι απο εκεί. Δεν ξέρω αν σε κάλυψα αλλα κάπως έτσι έγινε.

Το Υπόγειο: Ας αφήσουμε στην άκρη τα ένσημα που κόλλησες στο Πέραμα και ας πάρουμε με τη σειρά τι έκανες μετά. Το 2010 λοιπόν, κυκλοφορείς την πρώτη δική σου δουλειά με τίτλο «Ξύπνα. Ώρα για ύπνο.», ενώ το 2013 κυκλοφορείς το «Τι κάνει σε είσαι να ; εδώ». Φέτος ήρθε το « Metavasi 3». Αρχικά, μίλησε μας λίγο για τους τίτλους των άλμπουμ, γιατί δεν είναι και οι πιο κοινοί...
"Ξύπνα. Ώρα για ύπνο" ήταν μια ατάκα που τη λέγαμε με κάτι φίλους στο Πολύγωνο, το "Τι κάνει σε είσαι να ; εδώ" ήταν η περίοδος της προσωπικής μου αποδόμησης και το μακροβούτι που έκανα στο dada, και το "METAVASI•3" είναι η φάση που βρίσκομαι τώρα. Ο αριθμός 3 στον τιτλο, οφείλεται στο οτι είναι το 3ο δισκογραφικό βήμα, αν και ep, περιέχει τρία τραγούδια και συνεργαστήκαμε τρεις άνθρωποι για να φτιαχτεί, ο Σώρρος, ο Μελαχροινός κι εγώ. 
 

Το Υπόγειο: “Κεντράροντας” λίγο στην τελευταία σου κυκλοφορία “Metavasi 3”, θα θέλαμε να μας μιλήσεις λίγο περισσότερο γι’αυτό και να μας τα παρουσιάσεις...
Το 2014 ξεκινήσα να φτιάχνω album και είχα συγκεντρώσει 10-11 τραγούδια. Περνώντας ο καιρός και ξανακούγοντας τα τραγούδια, αφαιρούσαμε και φτάσαμε στα 6, μετά στα 5 και τελικά στα 3 που τα ένιωθα ακόμα καλά. Κάθε κομμάτι από το EP στοχεύει σε άλλη κατάσταση. Το "Δ.Υ.Ι "είναι το όλο, η συνειδητοποίηση. Το "ΚΕΝΤΡΟ 16" είναι το τσιμέντο και η πίεση της Αθήνας και το "Αγκίστρι" η ανεμελιά και η χαλαρότητα. Κοινός παρανομαστής τους, ο ρυθμός και η κίνηση. Το "METAVASI•3" Είναι η πρώτη δουλειά που έγινε εξ' ολοκλήρου στα σπίτια μας και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από εδώ: https://sigmataf2.bandcamp.com/album/metavasi-3  
 

Το Υπόγειο:  Συνεργάζεσαι αρκετά χρόνια με τον Αλέκο Σώρρο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μουσική. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Στα 7 χρόνια που τρέχω τη φάση SIGMATAF, ο Αλέκος έχει φτιάξει εξ' ολοκλήρου 6 τραγούδια. Σε γενικές γραμμές υπεύθυνοι για τη μουσική είμαστε όλοι, κάποιες έχει γράψει ο Χρήστος, άλλες ο Αλέκος κι άλλες εγώ. Συνήθως όμως, όλοι συμμετέχουμε ή και συμπληρώνουμε πράγματα σε κάθε κομμάτι, γινονται πολλά πάρε-δώσε μέχρι την ολοκλήρωση. Ο Σώρρος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον τελικό ήχο του 2ου album και του EP. Τον θαυμάζω για τον ήχο του και τον εμπιστεύομαι. Γνωριζόμαστε 18 χρονάκια πλάκα στην πλάκα, από ένα μουσικό φεστιβάλ που κουβαλούσαμε κάτι κιθάρες και μηχανήματα κι έκτοτε όποτε συναντιόμασταν, σε κάποιο live ή bar, τα λέγαμε ήρεμα και καλά, καταλαβαινόμασταν χωρίς πολλά-πολλά. Το 2009 που ξεκινούσα το 1ο album τον πήρα τηλέφωνο και του είπα «Θα φτιάξουμε δυο τραγούδια;». Είπε «ναι» και βρεθήκαμε στο σπίτι του κι αρχίσαμε αυτή τη συνεργασία που έγινε φιλία. 
 

Το Υπόγειο: Υπάρχουν κάποια συγκροτήματα που θα μπορούσες να πεις ότι είναι βασικές επιρροές για την μουσική σου;
Η σκηνή του Μanchester και του Βερολίνου στα 80's, Το Βristol, το Σιατλ και το Λονδίνο στα 90's, η Ισλανδία και η Σκωτία των 00's, το Wich House στις αρχές της δεκαετίας μας. Γενικά, είναι πάρα πολλά τα σχήματα που, αν ξεκινήσω, δεν θα τελειώσουμε ποτέ και πάντα θα βγαίνουν πολλά παραπάνω. 

 


 

 


Το Υπόγειο: Ακούγοντας το προηγούμενο δίσκο σου, εντυπωσιάζομαι από την διαφορετικότητα των κομματιών, σχεδόν το κάθε ένα είναι κάτι άλλο, άλλα σαν αποτέλεσμα είναι δεμένο. Είχες σκεφτεί ότι ήθελες να είναι κάπως έτσι ή απλά βγήκε?
Απλά βγήκε.  


Το Υπόγειο: Αντίθετα, στο φετινό ep «Μetavasi 3», αν και το δείγμα είναι μικρό, νομίζω ότι έχεις αλλάξει, ο ήχος είναι πιο στιβαρός, βγάζει κάτι έντονο πιο σκληρό και πιο ηλεκτρονικό. Έχουν μεσολαβήσει 3 χρόνια λογικό μου φαίνεται να έχεις αλλάξει, τι σε άλλαξε? 
Μετακόμισα στο κέντρο της Αθήνας, άρα άλλες καθημερινές παραστάσεις, ανέλαβα να επιλέγω μουσική σε αρκετά bar, άρα πολύ περισσότερες ακροάσεις ήχων ε, και μεγάλωσα κατα 3 χρόνια με πολλή προσωπική δουλειά. 


Το Υπόγειο: Διαβάσαμε σε μια παλαιότερη συνέντευξή σου ότι σου αρέσουν τα debut albums. Επειδή στο Υπόγειο έχουμε μια λόξα με τις λίστες, θα θέλαμε τα δέκα καλύτερα ντεμπούτα κατά την γνώμη σου.
Με πρώτη σκέψη και σε τυχαία σειρά αυτά είναι τα αγαπημένα μου:

Portishead - Dummy
Joy Division - Unknown Pleasures 
Neu! - Neu!
Talking Heads - 77
The Stone Roses - The Stone Roses 
The Soft Moon - The Soft Moon 
 DJ Shadow - Endtroducing 
Unkle - Psyence Fiction 
Crystal Castles - Crystal Castles 
Τρύπες - Τρύπες
 

To Υπόγειο: Τι να περιμένουμε στο live της 3/12 στο six dogs;
Εμένα με τον Αλέκο και τον Χρήστο, να παίξουμε τραγούδια από το 2010 μέχρι σήμερα, με όση συνέπεια και ειλικρίνεια διαθέτουμε.
 

Το Υπόγειο: Έχεις σκεφτεί τα μελλοντικά σου σχέδια;
Περιμένω να συγκεντρωθεί το ep "METAVASI•3 / TAREMIX" με συμμετοχές των Yosebu, Μani Deum, To Skiagrafima, John Le Bon, Lucas The Third και Tsabouras που θα κυκλοφορίσει σύντομα και σιγά σιγά ξαναμπαίνουμε στις ετοιμασίες για το επόμενο δισκογραφικό βήμα. 
 

Το Υπόγειο: Έχεις να πεις κάτι για την κατάσταση στην χώρα, πώς βιώνεις εσύ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης την αλλαγή στην καθημερινότητα σχέδον όλων των κατοίκων της χώρας και ειδικά της Αθήνας;
Είναι καλό πακετάκι η καθημερινότητα, με το θυμό και το στρες να μεταβιβάζονται από άνθρωπο σε άνθρωπο και παίζει αρκετή αφραγκία τριγύρω, μα υπάρχει και η άλλη μεριά παράλληλα. Έχουμε έρθει πιο κοντά μεταξύ μας και νιώθω καλά με αυτό, συντελούνται ζυμώσεις σκέψης και γίνονται δημιουργικά πραγματάκια απο εδώ κι από εκεί και νομίζω. Για να μη μακρηγορώ, για αρκετούς από τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι, πάντοτε ζόρι ήταν η φάση, αλλά δεν το αφήναμε και να μας βάλει κάτω. 


Το Υπόγειο: Νιώθω ότι ζούμε μια δεύτερη χρυσή εποχή της ελληνικής σκηνής, σαν πρώτη θεωρώ τα 90s, εσύ είσαι σχεδόν από τότε μέσα σε αυτή την φάση, τι πιστεύεις; 
Πλάκα έχει.


To Yπόγειο: Στέλιο, ευχαριστούμε πολύ! Καλό live και καλές μουσικές.
Ευχαριστώ κι εγώ και καλές συνέχειες.


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Συνέντευξη με τον Άνθρωπο
που Θέλησε να Καταστρέψει
τον Κόσμο
(08/10/2020)
ypogeio.gr
Sigmataf Analyzed
(A Video Interview)
(11/09/2020)
ypogeio.gr
Silence
(The Basement Goes To Schoolwave)
(17/06/2017)
ypogeio.gr
The Man & His Failures
Manos Karakatsanis
(22/10/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ