To ypogeio.gr

Sillyboy's Ghost Relatives

Charalambos Kourtaras


Το soft rock του Χαράλαμπου Κουρτάρα aka Sillyboy, όπως αυτό ξεδιπλώθηκε μέσα στην τρέχουσα δεκαετία με 3 LPs ("Played"/2010, "Nature Of Things"/2012, "Stalker"/2014) φτάνει μάλλον στην κορύφωσή του μέσα από τα αυλάκια του άρτι αφιχθέντος 4ου δισκογραφήματός του, "In A Small Place". Κομψό και προσεγμένο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, συμπαγές και περιπετειώδες στον ήχο του, κατά βάση φωτεινό, μα αρκούντως σκοτεινό στο στίχο του, καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον του ακροατή, διακριτικά και χωρίς να "πιέζει" αποκαλύπτει -άλλοτε ακαριαία και άλλοτε βραδυφλεγώς- την πολυστρωματική ταυτότητά του, καταστώντας εαυτόν ως ένα πανέμορφο και εντέλει σημαντικό άλμπουμ. Κάτι το οποίο διαισθάνθηκε εγκαίρως η Βρετανική δισκογραφική Claremont56, η οποία και ανέλαβε την διεθνή κυκλοφορία του δίσκου και σύντομα δικαιώθηκε πανηγυρικά, μιας και τα 350 κομμάτια του βινυλίου έκαναν εν ριπή οφθαλμού φτερά. Sold out. Η κυκλοφορία στα εγχώρια εδάφη πραγματοποιήθηκε από την... μερακλίδικη και εκλεκτική Just Gazing και οι κόπιες του δίσκου εξαντλούνται γρήγορα και εκεί... To "In A Small Place" ρέει αρμονικά στο όλον του, σίγουρα όμως κομμάτια όπως το μεγαλοφυές ομώνυμο ("In A Small Place"), τα ραδιοφωνικότατα "Learn To Forget" και "High Life" και το πανέμορφο εθιστικό "Favourite One" προβάλλουν ένα κλικ παραπάνω από τα υπόλοιπα τραγούδια, λειτουργώντας σαν κράχτες για να περάσεις στα ενδότερα του δίσκου.

Στο πλάι του Sillyboy (φωνή και μπάσο), σφιχτοδεμένοι και καλοκουρδισμένοι, οι Ghost Relatives, πάει να πει Θοδωρής Κοντάκος aka Κύριος Κ. (κιθάρα), ο Αλέκος Βουλγαράκης (κιθάρα) και ο Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα).

Στις 19 Δεκεμβρίου ο Sillyboy θα παίξει στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, ενώ στις 28 Δεκεμβρίου θα ανέβει στη σκηνή του Gagarin μαζί με τους Chickn (check fb event here).

Με χαρά και τιμή λοιπόν καλωσορίζουμε τον Χαράλαμπο στο Υπόγειο - μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε μαζί του.  


* Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς
** Εξώφυλλο δίσκου: Γιάννης ΠετρήςSillyboy's Ghost Relatives - In A Small Place (out 13/9/2019)

(Βινύλια της ελληνικής έκδοσης τoυ In A Small Place βρίσκεται στα ανεξάρτητα δισκάδικα Rock & Roll Circus, Σίνα 21, Κολωνάκι / Syd Records , Πρωτογένους 13 , Ψυρρή / Λωτός , Σκρα 10, Θεσ/νίκη / Stereodisc , Aριστοτέλους 4, Θεσ/νική και στα γραφεία της Just Gazing Records, Ασκληπειού 89, Εξάρχεια).
 

 

 

 

To Υπόγειο: Χαράλαμπε σε καλωσορίζουμε στο Υπόγειο! Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε ευθύς αμέσως από το πρόσφατo LP σου, “In A Small Place”. Είναι το πρώτο σου με τους Ghost Relatives. Πώς και πότε προέκυψε το σχήμα αλλά και το όνομά του;
Χαιρετώ και εγώ λοιπόν! 
Πάντα υπάρχει ένα σχήμα που δουλεύουμε μαζί τα κομμάτια για τις live εκτελέσεις. Στον τελευταίο δίσκο κάναμε αρκετές πρόβες το υλικό πριν το ηχογραφήσουμε ζωντανά, αυτό ήταν κάτι που δεν είχα κάνει στους προηγούμενους. Το όνομα προέκυψε εντελώς τυχαία από ένα προσωπικό γεγονός.


Το Υπόγειο: Πώς (σου) γεννήθηκε η ανάγκη να δουλέψεις με bandmates; Και ποια η διαφορά από την solo πορεία που ακολουθούσες ως τότε;
Η όλη διαδικασία ήρθε την κατάλληλη περίοδο, δηλαδή πάνω που είχα αρχίσει να ψυχεδελιάζω με το να δουλεύω μόνος μου. Η ενέργεια 4 μουσικών ήταν στη συγκεκριμένη φάση πολύ καλύτερη και δημιουργική συνθήκη από τον συνηθισμένο συγκεντρωτισμό μου. 


Το Υπόγειο: Επιστρέφοντας στην... ονοματολογία, πώς ήρθε και τι συμβολίζει ο τίτλος του δίσκου;
Νιώθω έντονα τα τελευταία χρόνια ότι πρέπει να θυμηθώ ξανά γιατί κάνω αυτό πού κάνω. Όταν αυτό συνέβαινε η κάθε στιγμή είχε μεγάλη σημασία αλλά και την απόλυτη προσοχή μου. Δεν αναφέρομαι μόνο στη σχέση μου με τη μουσική. Είμαι πλέον σίγουρος ότι κακώς αισθάνομαι ασφαλής σε έναν "μικρό χώρο" και ελπίζω ότι από δω και πέρα αυτό θα αλλάξει. 


Το Υπόγειο: Το άλμπουμ ακούγεται  στα αυτιά μας λίγο πιο φωτεινό και απαλό από τους προγόνους του... Συμφωνείς ή είναι η ιδέα μας; Aντικατοπτρίζει κάπως και τη γενικότερη ψυχική σου φάση τούτη η στροφή;
Μάλλον ηχητικά ακούγεται πιο φωτεινό αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό στιχουργικά μοιράζεται κοινά σκοτάδια με τους προηγούμενους δίσκους.


Το Υπόγειο: Μίλησέ μας λίγο για τις συνθήκες που γράφτηκε, την εποχή που δημιουργήθηκαν τα κομμάτια αλλά και για τη φάση των ηχογραφήσεων...
Τα περισσότερα κομμάτια γράφτηκαν μέσα στο διάστημα 2017 - 2018 και αφού τελείωσα με το υλικό ξεκινήσαμε πρόβες. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο μου, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Είναι και η τελευταία δουλειά που έγινε εκεί. Σε αυτό το χώρο έμενα και δούλευα για 15 χρόνια. Κάπως αυτός ο δίσκος κουβαλάει σημαντικό φορτίο.  Το Υπόγειο: Πότε και πώς εμφανίστηκε το Βρετανικό label της Claremont 56;
Αυτό έγινε σχετικά πρόσφατα. Δειγματίζοντας το υλικό έφτασε στα αυτιά του Paul Murphy που έδειξε πολύ ενδιαφέρον για ένα πρώτο single και στη συνέχεια ακόμα περισσότερο για ένα ολόκληρο LP στη Claremont 56.  


Το Υπόγειο: Θεωρείς πως είναι η συγκεκριμένη εταιρεία μία πόρτα για “διεθνή καριέρα;”. Και πώς ορίζεις εσύ τούτη την περιβόητη “διεθνή καριέρα”;
Κάπως πάντα έχω στο μυαλό μου τη διεθνή καριέρα κάτι σαν τον Βαγγέλη Παπαθανασίου ή τη Μαρία Κάλλας, δεν ξέρω μπορεί να το προσεγγίζω από τη ρετρολαγνική μου σκοπιά. Κάποια μικρή μερίδα ανθρώπων έχει ακούσει τη μουσική μου εκεί έξω, δεν ξέρω αν θα το ονόμαζα καριέρα.. ακόμα. 


Το Υπόγειο: Γενικότερα, ποιες είναι οι φιλοδοξίες και οι βλέψεις σου με την κυκλοφορία του “In A Small Place”;
Οι φιλοδοξίες μου δεν διαφέρουν και πολύ από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική. Ένας καινούργιος δίσκος είναι πάντα ένα καλό πάτημα για περισσότερα live και για μια επόμενη δουλειά που οφείλει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.


Το Υπόγειο: Το sold-out της διεθνούς κόπιας του βινυλίου, αλλά και το διαφαινόμενο εγχώριο sold out από την Just Gazing Records υποδηλώνουν επιτυχία και αποδοχή; Ικανοποιημένος;
Σίγουρα με έχει κάνει πολύ χαρούμενο, επίσης το να βγαίνουν κάποια χρήματα από αυτό που αγαπάς είναι πάντα μια ευπρόσδεκτη τροπή. Όσο για την επιτυχία είναι κάτι σχετικό για τον καθένα. Νιώθω δημιουργικός ακόμα, προς το παρόν αυτό μου είναι αρκετό, τις περισσότερες φορές. Η αποδοχή πάλι είναι κάτι που θα φανεί στα χρόνια που θα έρθουν.
 

Το Υπόγειο: Τέλη Δεκέμβρη (28/12) live με τους Chickn στο Gagarin. Τι να περιμένουμε εκεί; Θα είναι μια full band εμφάνιση;
Στο Gagarin θα είμαστε τα δυο μέλη από το σχήμα, είναι κάτι που το κάνουμε τελευταία και το γουστάρω πολύ, είναι μια πιο λιτή μεταφορά του δίσκου, αρκετά απελευθερωτική. 

Το Υπόγειο: Θα ακολουθήσουν και άλλες συναυλίες; Γενικά, πώς βιώνεις τις ζωντανές εμφανίσεις και πόσο σημαντικές τις θεωρείς για την ύπαρξη του έργου σου;
Θα ακολουθήσουν ναι, 19/12 Αγγλικανική - 28/12 Gagarin στην παρουσίαση νέου δίσκου από CHICKN, 17/1 Eurosonic και κάποιες άλλες ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα ήθελα να παίζω μέρα παρά μέρα.


Το Υπόγειο: Πότε πρωτοξεκίνησες να παίζεις και να γράφεις μουσική;
Κάπου στο σχολείο. Η πρώτη κιθάρα δώρο από τη μαμά και μετά άρχισα να μένω μετεξεταστέος στο λύκειο.  


Το Υπόγειο: Είσαι γενικώς “παλιά καραβάνα” στην εγχώρια μουσική ανεξάρτητη σκηνή, έχοντας ξεκινήσει από τους Expert Medicine από τα 00’s κιόλας... Τι διαφορές εντοπίζεις στην εγχώρια ανεξάρτητη μουσική σκηνή - τόσο σε επίπεδο ήχων και τεχνοτροπιών όσο και σε επίπεδο γενικότερων καταστάσεων;
Θέλω να πιστεύω ότι όλα είναι όσο ανοιχτά και προσβάσιμα φαίνονται, σε σχέση με πιο παλιά. Το επίπεδο μουσικά έχει ανέβει. Παρόλα αυτά η υπερπροσπάθεια και ο απαραίτητος μοναχισμός δεν νομίζω ότι έχουν αλλάξει σαν συνθήκη.   
 

Το Υπόγειο: Τελικά είδες Τα Παράσιτα (σ.σ. αναφορά στην πρόσφατη συνέντευξη στη Lifo). Δεν ήταν ταινιάρα;
Όχι, δεν το έχω δει ακόμα δυστυχώς.
 

Το Υπόγειο: Το περίφημο Joker το είδες; (Αν ναι) πώς σου φάνηκε;
Μου άρεσε όσο το έβλεπα αλλά δεν μου άφησε κάτι.
 

Το Υπόγειο: Χαράλαμπε σε ευχαριστούμε πάρα πολύ! 
Και εγώ, εις το επανιδείν!

 


Sillyboy's Ghost Relatives Live at Electric Highway Studio
Tracks: High Life, Come Closer
 

 


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Strawberry Pills Analyzed
(A Video Interview)
(19/11/2020)
ypogeio.gr
Logout
(18/11/2020)
ypogeio.gr
Skinner Box (2)
(24/04/2017)
ypogeio.gr
Echo Train
Ren (Irene Panagopoulou)
(23/09/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ