Spinball

Νίκος Καρατζίδης


Άκουσα για πρώτη φορά τους Spinball τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από προτροπή μιας διαδικτυακής φίλης και λίγο πριν την εμφάνιση της μπάντας στο θρυλικό Decadence της Βουλγαροκτόνου... Και μπήκα έτσι στο "βρώμικο" και "σκληρό" μουσικό κόσμο που εδώ και μια δεκαετία (και βάλε) χτίζει το Αθηναϊκό alternative rock σχήμα - έναν κόσμο που εμπεριέχει δύο δίσκους ("Roger's Famble"/2011 και "Shadows"/2015), που μέσα τους βρίσκεις μια σειρά από εξαιρετικά καλοφτιαγμένα κομμάτια, rock 'n' roll δυναμίτες, γεμάτους βαρύ εύφλεκτο υλικό δανεισμένο από τα 90's αλλά και σύγχρονες εκρηκτικές ύλες. Ένα καλοζυγισμένο μίγμα ικανό να σε απογειώσει και να σε πορώσει, ένα μίγμα τίμιο και πέρα για πέρα αληθινό. Στο live στο Decadence δεν πήγα, ήταν Κυριακή και άραξα με τα τέκνα μου... Η μπάντα όμως και οι δίσκοι τους περιφέρονται έκτοτε στα ηχεία μου συχνά - πυκνά και το όνομα Spinball θεωρείται πια από την πλευρά μου πολύ σημαντικό σε αυτό που ονομάζουμε "νέα ελληνική εναλλακτική σκηνή". 

Οι Spinball απαρτίζονται από τους Nikos Karatzidis [vocals], Panagiotis Tsevrenis [guitar], Giannis Vrettakos [bass], Konstantinos Mavrantzas [keys] και Pantelis Chandris [drums]. Με χαρά και τιμή καλωσορίζουμε στο Υπόγειο τον τραγουδιστή Νίκο Καρατζίδη για μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη... 

 

Shadows - released September 2015

 


To Υπόγειο: Spinball καλώς ήρθατε στο Υπόγειο! Πίσω στο 2006, χρόνια της δημιουργίας της μπάντας. Πώς προέκυψε το συγκρότημα και τι θυμάστε από εκείνη τη φάση;
Το συγκρότημα ως Spinball ξεκίνησε το 2006 με την άφιξη μου* στην μπάντα. Τα υπόλοιπα παιδιά έπαιζαν ήδη μαζί πριν από εμένα. Όταν αποφάσισαν να αρχίσουν να συνθέτουν πλέον τα δικά τους κομάτια τότε ήτανε που μπήκα και εγώ στην μουσική αυτή παρέα η οποία ονομάστηκε Spinball. Δούλευα τότε σε ένα μαγαζί στο Αιγάλεω που πουλούσε ηλεκτρονικό υλικό. Τα παιδιά έρχονταν συχνά στο μαγαζί και έτσι γνωριστήκαμε. Επίσης στην αρχική σύνθεση της μπάντας υπήρχε στα πλήκτρα ο Κωνσταντίνος Μαυραντζάς με τον οποίο μεγαλώσαμε στην ίδια πόλη την Καρδίτσα. Ήταν πολύ όμορφα χρόνια. Σε ένα υπόγειο στούντιο στο Αιγάλεω περνούσαμε ατέλειωτες ώρες παίζοντας μουσική ή μαζευόμασταν στο σπίτι κάποιου μέλους της μπάντας ακούγοντας μουσική, γελώντας και κάνοντας όνειρα για live σε μεγάλα stage.
 

Το Υπόγειο: Πώς… βαφτιστήκατε; Πώς προέκυψε το ‘Spinball’ σαν όνομα;
Εκείνη την εποχή ο Γιάννης Βρεττάκος , ο αρχικός μπασίστας της μπάντας έως το 2012 (ο οποίος αναγάστηκε λόγω δουλειάς να φύγει εκτός Αθήνας και να ζήσει με την οικογένειά του στην Κω) ξημεροβραδιαζόταν στα φλιπεράκια, ενώ παράληλλα ο Γιάννης με τον Παναγιώτη Τσεβρένη (κιθαρίστα των Spinball) είχανε φάει τρελό κόλλημα με το Tommy, την μία από τις δύο ταινίες των The Who. Στην ταινία αυτή λοιπόν υπάρχει μία καταπληκτική εκτέλεση του κοματιού Pinball Wizzard  από τον Elton John. Οπότε έρχετε η ωραία ιδέα του Παναγιώτη να ονομαστεί το συγκρότημα Pinball και η ιδέα αυτή απογειώνετε από τον Γιάννη προσθέτωντας ένα “”S’ μπροστά από τη λέξη, ώστε να έχει έχει σχέση με το spin των σωματιδίων. Έτσι προέκυψε το όνομα Spinball!


Το Υπόγειο: Με 12 χρόνια στην πλάτη σας στον ευρύτερο χώρο της ευρύτερης ελληνικής ροκ σκηνής, θεωρείστε… παλιά καραβάνα. Πώς βιώσατε την εξέλιξη τούτης της σκηνής και ποιες διαφορές εντοπίζετε ανάμεσα στο τότε και στο τώρα;
Γελάω με τον όρο “παλιά καραβάνα”, αλλά μου αρέσει ως χαρακτηρισμός. Το όμορφο είναι ότι βιώνουμε την εξέλιξη της ροκ σκηνής  στην Ελλάδα, πάντα προς το καλύτερο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Εκτός από το πάθος για την μουσική που βλέπω πως υπάρχει δυνατό τόσο στις νέες μπάντες, όσο και στις “παλιές καραβάνες”, σε σχέση με παλαιότερα η μουσική που παράγεται από τις μπάντες αρχίζει να έχει κάποια αναγνώριση.  Υπάρχουν μπάντες που παίζουν επίσης σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού ή ανοίγουν γνωστά ονόματα. Επίσης ο ήχος και οι παραγωγές ακούγονται αρκετά καλές, χωρίς κόμπλεξ, κάνοντας πειραματισμό και ξεφέυγωντας από την πεπατημένη.
 

Το Υπόγειο: Ο ήχος σας είναι αρκετά πυκνός και πολυδιάστατος. Ποιες μπάντες ή καλλιτέχνες θεωρείτε σαν βασικές επιρροές σας;
Σίγουρα υπάρχει αρκετά μεγάλο μουσικό φάσμα επιροών, το οποίο πιστεύω πως δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα θα υπάρχουν νέα μουσικά ερεθίσματα. Ισως η βασικότερη επιρροή αν θέλεις μπορώ να πω ότι είναι οι μπάντες της grunge των 90’ s, αλλά ταυτόχρονα βασική επιροή αποτελεί και η πρώιμη ψυχεδελική ροκ στα τέλη των 60’ s. Πάλι όμως σε τζαμαρίσματα ο ήχος μας δεν νομίζω πως είναι καθόλου κοντά σε αυτά που προαναφέρθηκαν, αλλά σε κάπως δαφορετικές και πιο σύγχρονες μπάντες ή απλά αυτό νομίζουμε εμείς!  


Το Υπόγειο: Διαβάζοντας το δελτίο τύπου μετά την τελευταία εμφάνισή σας στο Decadence γράφει το εξής: «Ο ήχος τους προσδιορίζεται ως εναλλακτικό ροκ, με αρκετή αφαιρετική διάθεση». Θα θέλαμε λίγη παραπάνω επεξήγηση και κάποιες διευκρινίσεις στο «αφαιρετική διάθεση».
Με μια ακρόαση του τελευταίου δίσκου μας είναι απλό να καταλάβει κανείς την όλη μας αφαιρετική διάθεση, χωρίς εντυπωσιασμούς μέσω πολύπλοκων  ή επιτηδευμένων παιξιμάτων και ρυθμών. Είναι απλά θέμα αισθητικής νομίζω και τίποτε παραπάνω. Ίσως να είναι επίσης θέμα ηλικίας.

 

 

Το Υπόγειο: Μας δώσατε το ντεμπούτο σας το 2011 και την sophomore κυκλοφορία σας 4 χρόνια μετά. Το λες και αρκετά μεγάλο μεσοδιάστημα.  Τι μεσολάβησε τη συγκεκριμένη τετραετία;
Είναι πράγματι μεγάλο μεσοδιάστημα. Δεν είναι τόσο το ότι συνέβησαν πράγματα, όσο το πόσο χρόνο χρειάζεται για την εγγραφή, παραγώγή και κυκλοφορία ένα album. Για μία μπάντα στην ελληνική πραγματικότητα, που τα μέλη της δεν έχουν την οικονομική άνεση ώστε να μην εργαστούν και να αφιερώσουν όλο τους τον χρόνο για να φτάσουμε στην κυκλοφορία δίσκου, είναι αρκετά χρονοβόρες οι διαδικασίες.
 

Το Υπόγειο: Και απ΄ό,τι φαίνεται εξίσου μεγάλο χρονικό διάστημα θα περάσει  για να έρθει και το τρίτο άλμπουμ σας. Πότε να το περιμένουμε περίπου;  Υπάρχει νέο υλικό και σχέδια για νέο δίσκο;
Υπάρχουν έτοιμα αρκετά νέα τραγούδια ως προς ηχογράφιση. Είμαστε ήδη στην διαδικασία να ηχογραφήσουμε τον τρίτο δίσκο που μπορεί να είναι ακετά μεγαλύτερος σε θέμμα χρονικής διάρκειας, σε σχέση με τα προηγούμενα μας άλμπουμ. Προς το παρόν στοχέυουμε στην άμμεση κυκλοφορία δύο, μπορεί και τριών, νέων κομματιών μας.
 

Το Υπόγειο: Ποια είναι περίπου η διαδικασία του songwriting στην μπάντα; Διαβάζουμε πως ο πρώην μπασίστας Γιάννης Βρεττάκος είναι ο βασικός στιχουργός.
Συνήθως η βασική ιδέα του τραγουδιού έρχετε στο στούντιο από τον Παναγιώτη και μετέπειτα το κάθε κομμάτι αρχίζει ομαδικά να χτίζετε και να αποκτάει ζωή. Υπάρχουν και κάποιες  στιγμές που κάποιος μπορεί να σκεφτεί κάτι και να αλλάξει τελείως η αρχική ιδέα του κοματιού. Εξυπνες ιδέες ή ακόμα και ιδέες που συγκρούονται και άλλοτε διαφωνούνε. Οπως και να καταλήξει κάθε τραγούδι έχει την δική του ιστορία αυτής της παρέας που ονομάζετε  Spinball και είναι πάντα μία όμορφη εμπειρία !  Ο Γιάννης όντως συνεχίζει και είναι ο βασικός στιχουργός της μπάντας…οπότε συνάμα συνεχίζει και είναι μέλος των Spinball!
 

Το Υπόγειο: Ποια κομμάτια της ζωής αποτελούν την έμπνευση για τα τραγούδια σας;
Η έμπνευση των τραγουδιών μας πηγάζει από το κάθε τι που καθημερινά ζούμε και βιώνουμε. Και ως σύνολο , βιώνοντας  κατά βάση την ένταση των τελευταίων χρόνων που ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης και δεν μιλάω φυσικά μόνο για την οικονομική κρίση, δεν γίνετε πιστεύω κάποιον να μην τον επηρεάζει αυτή η κατάσταση. Είμαι σίγουρος όμως ότι μέσα από αυτή την παρακμή γεννιούνται αν όχι όμορφα, αρκετά δημιουργικά πράγματα.
 

Το Υπόγειο: Spinball σας ευχαριστούμε πάρα πολύ! 
Ήταν μεγάλη μας  χαρά που τα είπαμε. Ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτό το Υπόγειο!
 


 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Sonny Touch
Δημήτρης Τάτσης
(21/08/2019)
ypogeio.gr
Σtella
(14/07/2019)
ypogeio.gr
Cheek By Jowl
(The Basement Goes To Schoolwave)
(17/06/2017)
ypogeio.gr
Over 9000
Basement Goes To Schoolwave
(30/06/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ