To ypogeio.gr

TUNERS

 

Με χαρά καλωσορίζουμε στο Υπόγειο τους Tuners, μία τετραμελή νεοσύστατη μπάντα από τον Βόλο. Οι Tuners αποτελούνται από τους Θεοχάρη Αποστολάκη (κιθάρα,φωνητικά), Αχιλλέα Γαλανόπουλο (κιθάρα), Κώστα Καλαή (ντράμς), Νικόλα Τσιακαλέα (μπάσο). Τον Απρίλιο και καθώς εξελισσόταν αργά η ζωή με την καραντίνα έβγαλαν το ντεπούντο άλμπουμ τους "Purity". Mε αρκετά γνώριμο ήχο που παραπέμπει σε 90’s αισθητικές μας ταξιδεύει σε μελαγχολικές αναμνήσεις και ατμοσφαρικές καταστάσεις. Δεν λείπει το Βρετανικό στοιχείο από τα τραγούδια τους και οι δυνατές γκρούβες. Με την μουσική τους μπαίνεις σε μια χρονομηχανή που σε πάει σε παλαιότερες καταστάσεις που έχεις ζήσει και σου έχουν αφήσει μια γλυκόπικρη ανάμνηση. Με εμάς ο Κώστας και ο Αχιλλέας μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το δίσκο αλλά και τους κοινωνικούς προβληματισμούς.


https://tuners.bandcamp.com/album/purity


Το Υπόγειο: Καλησπέρα παιδιά. Η μπάντα είναι ένα αρκετά πρόσφατο εγχείρημά σας.Μπορείτε να συστηθείτε στο κοινό;
Αχιλλέας: Είμαστε οι Tuners. Μια μπάντα της τοπικής ροκ σκηνής.Δημιουργηθήκαμε στα τέλη του 2018. Η βάση της μουσικής μας τοποθετείται κάπου στη δεκαετία του ’90. Εγώ είμαι ο Αχιλλέας και παίζω κιθάρα.
Κώστας:  Είμαι ο Κώστας και παίζω τύμπανα. Δύο άτομα ακόμα αποτελούν την μπάντα μας. Ο Χάρης που είναι στην φωνή και δεύτερη κιθάρα και ο Νίκος στο μπάσο. Γενικότερα η μπάντα υφίσταται από το 2011 με άλλο όνομα και ύφος αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.


Το Υπόγειο: Σχετικά με αυτό, η μπάντα σας παλαιότερα είχε άλλο χαρακτήρα. Πρόσφατα όμως άλλαξε προσανατολισμό και μέλος. Πώς το αποφασίσατε;
Αχιλλέας: Σχετικά με την αλλαγή μελών που αναφέρεις, πριν 1,5 χρόνο μπασίστας αποχώρησε καθώς υπήρχαν διαφωνίες σε κάποια θέματα. Φυσικά εκτιμούμε όλα όσα έδωσε στην μπάντα και παραμένει πολύ καλός φίλος. Το καινούριο (σχετικά) μέλος είναι ο Νίκος ο οποίος έχει αρκετή εμπειρία. Έφερε καινούριες ιδέες και αντίληψη ενορχήστρωσης στην μπάντα, πράγμα που οδήγησε σε μια καθοριστική ζύμωση μεταξύ μας.  
Κώστας: Σίγουρα άφησε ο καθένας το δικό του στίγμα και το αποτελέσμα είναι κάτι που μας εκφράζει περισσότερο απο τα παλιά μας εγχειρήματα.

 

Credits: Konstantinos Dimitriadis

 

Το Υπόγειο: Πριν λίγο καιρό και εν μέσω καραντίνας  βγάλατε το ντεπούντο άλμπουμ σας με τίτλο Purity. Ποιές είναι οι προσδοκίες σας; Πάει όπως θα θέλατε;
Κώστας:  Πάει αρκετά καλά. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βγάλαμε δίσκο ως Tuners. Ασχετώς με την καραντίνα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ακουστεί το υλικό μας. Ελπίζουμε και σύντομα σε συναυλία ώστε να μεταφέρουμε και άμεσα πλέον το feeling του δίσκου στο κοινό.
Αχιλλέας: Γενικότερα, ήταν η πρώτη φορά που δουλέψαμε τόσο σοβαρά από την σύνθεση και την ενορχήστρωση μέχρι την ηχογράφηση. Θεωρούμε ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να ακουστεί οπουδήποτε. Είναι δίσκος γραμμένος live δηλαδή αρκετά άμεσος στον ακροατή και προσπαθούμε αρκετά για να προωθηθεί παντού. Εννοείται όμως ότι περιμένουμε να τελειώσει όλο αυτό για να παίξουμε το δίσκο live γιατί  αυτό γουστάρουμε να κάνουμε κυρίως.

 

Το Υπόγειο: Το άλμπουμ σας θα το χαρακτήριζα μια μελαγχολική ανάμνηση των 90’s. Θα το τοποθετούσατε σε κάποιο είδος;
Αχιλλέας
: Δεν θεωρώ ότι οτιδήποτε βγαίνει πλέον είναι συγκεκριμένο μουσικά. Κυρίως όταν πρόκειται για μουσικά σχήματα που αποτελούνται απο άτομα με διάφορες επιρροές και μουσικές αφετηρίες. Θα μπορούσες όμως να τον χαρακτηρίσεις alternative rock. Έχει σίγουρα punk και indie rock επιρροές και μια σκοτεινή εκδοχή της ψυχεδέλειας.
Κώστας: Μεγάλη επιρροή απο την βρετανική σκηνή επίσης. Γιαυτό ίσως να ακούγεται και μελαγχολικός.
Αχιλλέας: Αλλά δεν μας βγαίνει να γράψουμε ματζόρε. Έτσι είμαστε και σαν χαρακτήρες.


Το Υπόγειο: Υπάρχει κάποιο κομμάτι το οποίο ξεχωρίζετε;
 Κώστας: Σίγουρα το I Wanna Get Lost. Μ’αρέσει γιατί αρχικά βγάζει αυτή την ηρεμία, που ειπώθηκε πριν, αλλά έπειτα κορυφώνεται. Είναι ξεχωριστό γιατί δημιουργήθηκε από όλους μας και προέκυψε μέσα από το τζαμάρισμα Έχει δηλαδή ένα κομμάτι και από τους τέσσερις.
Αχιλλέας: Εμένα ίσως το Strangers διότι έχει την αρμονία και το dark psychedelic vibe που είναι αρκετά κοντά στα ακούσματά μου σαν Αχιλλέας.

 

Credits: Konstantinos Dimitriadis

 

Το Υπόγειο: Ποιά ήταν η δημιουργική διαδικασία που ακολουθήσατε για τη σύνθεση του άλμπουμ; Συνατήσατε δυσκολίες;
Κώστας
:  Σίγουρα θα συναντήσεις δυσκολίες! Η περισσότερη δουλειά έγινε το καλοκαίρι, όπου και δουλεύανε τα 2 απο τα 4 μέλη της μπάντας, και έτσι οι πρόβες γίνονταν σε ακραίες ώρες. Δηλαδή ή 8 το πρωί ή 2 το βράδυ. Θυσιάσαμε αρκετό χρόνο ο καθένας για να βγει ο δίσκος, αλλά το απολαύσαμε και πιστεύω πως αποτυπώθηκαν με σαφήνεια οι τρέχουσες σκέψεις μέσω του δίσκου.
Αχιλλέας: Αυτό που λίγο, πολύ λέμε ότι είναι ζύμωση ενός χρόνου ισχύει όντως. Μια ακόμα δυσκολία ήταν ότι τέσσερα άτομα προσεγγίζουν διαφορετικά μια συγκεκριμένη ιδέα και εκεί πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες για να βγει κάτι ομοιόμορφο. Δεν είναι εύκολο πάντα οι ιδεές τεσσάρων ατόμων να συμπίπτουν αλλά μέσω της δουλειάς, της συζήτησης και της αλληλεπίδρασης, λίγο πολύ αρχίζει ο ένας να αντιλαμβάνεται πώς δουλεύει ο άλλος και τι μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα ως σύνολο.

 

Το Υπόγειο: Ο τίτλος του άλμπουμ σας σημαίνει αγνότητα. Η αγνότητα είναι κάτι που λείπει απο τη ζωή σας και την ψάχνεται ή την έχετε άφθονη και θέλατε να γράψετε για αυτό;
Αχιλλέας: Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ που ενώθηκε για να ολοκληρωθεί ο δίσκος. Αφού μιλήσαμε με τον Δημήτρη Ράλλη, τον δημιουργό, και καταλήξαμε στην φωτογραφία, η φωτογραφία καθαυτή μας εβγάλε αγνότητα. Γενικότερα όμως το όλο mood του άλμπουμ είναι: φύγε από την αποξένωση και την πίεση της καθημερινότητας όπου συνεχώς τρέχεις και έχεις αλληλεπιδράσεις χωρίς ουσία και βρες μια διέξοδο, δηλαδή την ελευθερία σου.  Άμα τα βάλεις σε δυο διαφορετικά σταθμά από τη μια είναι όλη αυτή η πίεση και από την άλλη είναι η αγνότητα και η ελευθερία και η ηρεμία. Έτσι, το εξώφυλλο μαζί με τον τίτλο ήρθαν να εκφράσουν με μεγάλη ακρίβεια τη αισθητική του δίσκου.

 

Credits: Konstantinos Dimitriadis

 

Το Υπόγειο: Ποια ερεθίσματα σας επηρέασαν για τη δημιουργία του άλμπουμ; Ποιές θεωρείτε ως βασικές σας µουσικές επιρρόες; 
Κώστας
: Πιο πολύ είναι οι κοινωνικοί προβληματισμοί, οι οποίοι σε κάνουν να καταφεύγεις στην μουσική. Τώρα η επιρροή που ανέφερες , πιστεύω πως οι Tuners έχουν επηρεαστεί από την μουσική των Radiohead, Bowie και Placebo σίγουρα.
Αχιλλέας: Μπορεί να μην έχουμε γράψει γι’αυτό αλλά μας έχει επηρεάσει αρκετά το γεγονός ότι η ελευθερία του λόγου κάθε μέρα φιμώνεται για διάφορους λόγους. Ένας πρόσφατος λόγος είναι ότι μπορεί να βρίσκεσαι στη γειτονική Τουρκία όπου η μουσική σου μπορεί να είναι παράνομη γιατί κάποιος αυθαίρετα το αποφάσισε. Οπότε το να είμαστε σε θέση να παράξουμε μουσική και να δημιουργήσουμε συναισθήματα και να εκφραστούμε μέσα από αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είτε αφορά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, είτε αφορά συναισθήματα όπως ο έρωτας, η φιλία, η αποξένωση. Μπορώ να συμπληρώσω πως έχουμε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από Madrugada και απο τους Underground Youth που αγαπώ αρκετά.


 Το Υπόγειο: Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης στην ελληνική σκηνή που ξεχωρίζετε;
Κώστας
: Επειδή το όλο εγχείρημα Tuners ξεκίνησε από πιο heavy καταστάσεις σίγουρα έχουμε σεβασμό στους Nightstalker και 1000mods. Αλλά σε κάτι πιο κοντινό σε αυτό που κάνουμε τώρα θα πούμε Deaf Radio και σίγουρα Steams και Whereswilder.


Το Υπόγειο: Είστε από τον Βόλο. Είναι δύσκολη η αναγνώριση και η επιτυχία για μια μπάντα απο την επαρχία;
Κώστας
: Αντικειμενικά είναι δύσκολο. Ο κόσμος που ακούει τέτοιου είδους μουσική είναι λιγότερος και τα μαγαζιά που θα σε στηρίξουν αντίστοιχα. Όμως πλέον, μέσω του διαδικτύου έχουν όλοι παρόμοιες ευκαιρίες για αναγνωρισημότητα. Εάν επαναπαυθείς και δεν το κυνηγήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα.
Αχιλλέας: Αναδιαμφισβήτητα είναι δύσκολο. Έχεις μικρότερο υποψήφιο κοινό και μπαίνει και η σκέψη του κατά πόσο συμφέρει να στήσεις ένα live με μια καινούργια μπάνταπου έτσι κι αλλιώς δεν θα μαζέψει κόσμο. Ασχολούμαστε και με ένα είδος που καλώς ή κακώς, εγώ θα πω κακώς, ακούνε λίγοι άνθρωποι πόσο μάλλον στην Ελλάδα που είναι η χώρα των μπουζουκιών. Αυτό κάνει αφ’ενός την όλη δουλειά μας δυσκολότερη, αφ’ετέρου είναι μια πρόκληση να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να βγούμε πέρα από τα πλαίσια του Βόλου και ότι άλλο προκύψει αργότερα.


Το Υπόγειο: Με την επιστροφή στην κανονική ζωή με δειλά βήματα ποια είναι τα σχέδιά σας; Θα κατακτήσετε την Αθήνα για αρχή;
Αχιλλέας
: Περιμένουμε όσο τίποτα άλλο να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση για να παίξουμε live. Είχαμε την ατυχία να μην μπορέσουμε να παίξουμε καθόλου το καινούργιο μας υλικό και με χαρά θα παίξουμε σε φεστιβάλ και live σε όλη την Ελλάδα όταν αυτό είναι εφικτό.
Κώστας: Και μαζί με όλα αυτά είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε και πάνω σε καινούργιες ιδέες.


Το Υπόγειο: Παιδιά αυτό ήταν. Ευχαριστούμε πολύ και καλοτάξιδος ο δίσκος!
Κώστας
: Εμείς ευχαριστούμε.
Αχιλλέας: Να είσαι καλά.

 

https://www.youtube.com/channel/UCInm9WhCllo0TsnOyIcuoQg
https://music.apple.com/us/album/purity/1508772421?uo=4&app=itunes
https://open.spotify.com/album/5beNjYKwYIkg4kowOBZ2Ks
https://instagram.com/tuners_the_band?igshid=1wn8pkjnzlj47

 

Credits: Konstantinos Dimitriadis

 

 

 

 

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Αρετή Κοκκίνου
(20/01/2021)
ypogeio.gr
Παράξενη Μπάντα
(20/01/2021)
ypogeio.gr
Κατερίνα Μακαβού
(20/02/2019)
ypogeio.gr
Φρούτα Του Δάσους - Πόλυς Ζουκ
(09/06/2015)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ