To ypogeio.gr

Τα 10 Κομμάτια του Μήνα

Νοέμβριος 2019


Ο Νοέμβριος του 2019 είναι πια παρελθόν. Στις 30 γεμάτες μέρες του κουβάλησε χίλια δύο, συνήθως με έναν γεμάτο κουρασμένο ήλιο στον ουρανό του και μια εκνευριστική νηνεμία να ακινητοποιεί τις βουλές του. Ήρθαν βέβαια κάποια στιγμή και σύννεφα, προκαλώντας τούτες τις νέες υστερικές τροπικές καταιγίδες...

Στη χώρα το Νοέμβριο, ενόψει Πολυτεχνείου και δεκαετούς επετείου του Αλέξη, είχαμε ένα ρεσιτάλ αστυνομικής βίας, σχεδόν πρωτόγνωρης αστυνομικής καταστολής, που θύμισε χούντα. Επιστροφή στην κανονικότητα... 

Έπεσε ξύλο. Ξυλοκοπήθηκαν νεαροί, ξυλοκοπήθηκαν ανήλικοι, ξυλοκοπήθηκαν κοπέλες, ξυλοκοπήθηκαν αμέτοχοι τουρίστες που σήκωναν τα χέρια ψηλά για να δείξουν πως είνα άοπλοι, ξυλοκοπήθηκαν φωτογράφοι, ξυλοκοπήθηκαν δημοσιογράφοι. Πολιορκήθηκαν πανεπιστήμια και καφενεία και αλώθηκαν club στο Γκάζι. 

Εκεί, στο μαγαζί στο Γκάζι, είχαμε κανονική πολεμική εισβολή, με σκοπό την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών. Θαμώνες αναφέρουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις τους ανάγκασαν να γονατίσουν στο πάτωμα, είχαν όπλα προτεταμένα προς το πρόσωπό τους, τους έβριζαν και τους εξευτέλισαν. Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν κατάφωρα και φόρα παρτίδα, αλλά όπως είπαν οι αστυνομικοί σε μια γυναίκα-θύμα, δημοκρατία δεν υπάρχει πια... Παραθέτω αυτούσια τη σοκαριστική μαρτυρία της ανώνυμης κοπέλας:

«Μπήκα στο μαγαζί περίπου στις 2:00 πληρώνοντας την είσοδο των πέντε ευρώ» λέει στο newsit.gr η νεαρή κοπέλα της οποίας τα στοιχεία δεν αποκαλύπτουμε για ευνόητους λόγους. Λίγες ώρες μετά θα αντίκριζε το βίαιο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας. «Κάποια στιγμή αποφάσισα να πάω στην τουαλέτα. Ενώ ήμουν μέσα, εμφανίζεται κάποια και μου ανοίγει την πόρτα. Φορούσε μπλε γάντια. Μου λέει “έφοδος της Αστυνομίας, γδυθείτε”. Φορούσε πολιτικά, όχι στολή. Την είχα δει και νωρίτερα στον χώρο του κλαμπ. Ήταν ώρα εκεί. 

Όταν μου είπε να γδυθώ αντέδρασα. Τη ρώτησα τι είναι αυτά που λέει. Μου απάντησε να σκάσω και να γδυθώ. Μ’ έπιασε πανικός. Συνέχισα να αντιδρώ και να της φωνάζω να με αφήσει. Μου ζήτησε να τελειώνω. Μου είπε “δεν θα καθίσουμε όλη την ώρα εδώ για εσένα, έχουμε και δουλειά”» αναφέρει συμπληρώνοντας ότι η αστυνομικός με τα πολιτικά την ανάγκασε να μείνει με τα εσώρουχα. Έμεινα με τα εσώρουχα. Έβαλε τα χέρια της μέσα στο σουτιέν μου και με έπιασε από πίσω. Εκείνη τη στιγμή δεν είχα καταλάβει τι συμβαίνει στους άλλους χώρους του κλαμπ. Μόλις με αφήνει και ανεβαίνω από την τουαλέτα, βλέπω το μαγαζί γεμάτο αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και όλο τον κόσμο πεσμένο κάτω. Προσπάθησα να πάω δίπλα στο αγόρι μου και στη φίλη μου που ήταν εκεί αλλά δεν με άφηναν. 

Ξαφνικά με σήκωσαν και με ξαναπήγαν στις τουαλέτες. Μου είπαν να βγάλω τον σκασμό και να μη μυξοκλαίω. Εκεί τρελάθηκα. Με σήκωσαν όρθια. Άρχισα να τους φωνάζω ότι έχουμε δικαιώματα. Μου φώναζαν να σκάσω. Είπα σε έναν άνδρα της ΟΠΚΕ ότι έχουμε δημοκρατία και μου απάντησε “κάνεις πολύ μεγάλο λάθος”. Επέμενε να μου φωνάζει να σταματήσω να μιλάω και αναρωτιόταν γιατί αντιδρώ αφού δεν είχα κάτι πάνω μου. Μέχρι τις 6:00 το πρωί ήταν ακόμη αστυνομικοί έξω από το μαγαζί και απ’ έξω υπήρχαν κλούβες. Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν μέσα στο μαγαζί αστυνομικοί της Ασφάλειας. Έγινε κανονική επιδρομή»

Δυστυχώς, όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, η ασυδοσία των αστυνομικών κλιμακώνεται και οι οιωνοί είναι πέρα για πέρα ανησυχητικοί. Για την ακρίβεια, οι οιωνοί είναι ζοφεροί. Τι να περιμένεις, όμως, όταν ο Υπουργός της Κυβέρνησης Μάκης Βορίδης δηλώνει εν μέσω όλων των προαναφερθέντων, πάνω απ’όλα με τρυφερότητα (“θα το πω γλυκά”), το εξής μυθικό; «Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας (...) Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας». 

Αυτά τα ωραία έγιναν το Νοέμβρη (και συνεχίζουν το Δεκέμβρη). Α, ναι! Είχαμε και την εφαρμογή του νόμου περί καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και την καθίερωση του αριθμού 1142, στο οποίο οι άκαπνοι ενοχλημένοι πολίτες μπορούν να καταγγέλουν τους σεσημασμένους αδιόρθωτους καπνιστές. Τι άλλο θα ζήσουμε; Παραγγείλτε από το Amazon της Georgia US κουκούλες, μας περιμένουν ένδοξες ΚΚΚ ημέρες...  


Ακολουθούν τα 10 πιο χιλιοπαιγμένα κομμάτια του Υπογείου για το μήνα Νοέμβριο, ελληνικά και ξένα, σε κάπως αρμονικά ενωμένη σειρά, ανεξάρτητα από τη χρονολογία κυκλοφορίας και το είδος τους. Στο τέλος του άρθρου, τα 10 τραγούδια στο spotify. Η στήλη θα επιστρέψει, ως είθισται, στις αρχές του Φλεβάρη, μιας και όπου να ναι έρχονται οι λίστες με τα Κομμάτια της Χρονιάς και, φέτος, και της Δεκαετίας. Stay tuned!


 

 

1. Oh Well - Fleetwood Mac (1969)

Μια θεϊκή μελωδία που με στοιχειώνει από τότε που πήγαινα Γυμνάσιο και επιστρέφω μέσα της συχνά-πυκνά όλα αυτά τα τριάντα χρόνια που έχουν περάσει από την πρώτη κι αξέχαστη φορά που χαϊδεψε τ’αυτιά μου. Ένα αληθινό αριστούργημα. Από τον 3ο δίσκο της εμβληματικής Βρετανικής μπάντας, “Play On”, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1969. 
 


 

 

2. You Keep Me Hangin’ On - Vanilla Fudge (1967) 

Το κομμάτι έγινε ευρέως γνωστό από την εκδοχή της disco ιέρειας Kim Wilde το 1986. To πρωτότυπο, όμως, πάει 20 χρόνια πίσω (1966) και ανήκει σε μία από τις πρώτες ever girlbands του μουσικού στερεώματος, στις Supremes. Εναν χρόνο αργότερα, έρχεται και τούτη η χειμαρρώδης διασκευή των Νεοϋρκέζων Vanilla Fudge, την οποία και συμπεριέλαβαν στο self-titled debut τους, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1967.
 


 

 

3. I'm Not Like Everybody Else (1966)

Ένα από τα πολλά έπη που έγραψε η μεγάλη πένα του Ray Davies. Ένα από τα πολλά, αλλά από τα πιο αγαπημένα μου. B-side στο... άλλο έπος, “Sunny Afternoon”. Το single κυκλοφόρησε στις 3 Ιουνίου του 1966. Αξιοσημείωτη και πολύ ενδιαφέρουσα η διασκευή των Welshly Arms το 2016.
 


 

 

4. Massive - Pissed Off Kid (2016)

Οι Pissed Off Kid είναι μια πολύ δυνατή και... αγριεμένη (pissed off!) Αθηναϊκή ροκ μπάντα. Για την ακρίβεια, όπως οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους, μια weird rock μπάντα. Ως τώρα το τρίο (κιθάρα, μπάσο, τύμπανα) έχει στην φαρέτρα του ένα LP (“Are You Free Too?”/2016), ένα single (“King Violent”/2017) και ένα EP (“I’m Your Fault”). To track “Massive”, που το θυμηθήκαμε λόγω της πρόσφατης οπτικοποίησής του, το βρίσκεις στο LP και είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: MASSIVE!
 


 

 

5. Death Club - Deaf Radio (2019)

Οι υπερταλαντούχοι Αθηναίοι μόλις κυκλοφόρησαν δεύτερο δίσκο ("Modern Panic", out 15/11) και είναι απέραντα γαμάτος. Από το review του δίσκου (read in full here) το απόσπασμα που αφορά στο Death Club:

“ [...] έπειτα από το ενός λεπτού (ψαρωτικού) "Ιntro", ήρθα αντιμέτωπος με τον δυναμίτη "Death Club". Ένα τραγούδι βγαλμένο από τα σπλάχνα μιας μπάντας που δεν αστειεύεται και παίρνει πολύ πολύ σοβαρά τον εαυτό της (οκέι, το ξέραμε αυτό για τους Deaf Radio, αλλά εδώ... το παρακάνουν). Ένα τραγούδι που στο μεγαλοπρεπές heavy rock 'n' roll κορμί του κουβαλάει την αύρα τεράστιων συγκροτημάτων από το διεθνές μουσικό στερέωμα - δεν έχει νόημα να πω ονόματα, ο καθένας έχει τους δικούς του μουσικούς ήρωες που ενδεχομένως θα ξυπνήσουν με την ακρόαση του track. Anyway, μάλλον τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, το "Death Club" είναι ένα ασύλληπτο τραγούδι, ένας πολιορκητικός κριός που σπάει τα ηχεία σου και με κάποιον τρόπο σε δυσκολεύει να πας παρακάτω το δίσκο (πολλά τα ριπίτς φίλε...).” 

Απλά πάτα play.
 


 

 

6. Horsehead - DIIV (2019)

Οι Νεοϋρκέζοι shoegazers κυκλοφόρησαν τον 3ο δίσκο τους “Deceiver” (out 4/10/2019) και για πολλούς είναι ο καλύτερός τους. Δεν έχω ακόμα αποφανθεί επί τούτου, πάντως το opening track “Horsehead” είναι μάλλον το καλύτερό τους track. Πληγωμένη θολωμένη 90ίλα, πυρωμένες κιθάρες, καταπληκτικά φωνητικά, ένα σούπερ σούπερ πορωτικό ρεφρέν κι ένα φινάλε για... κλάμα.
 


 

 

7. Into The Woods - Pumarosa (2019)

Δεύτερο διαδοχικό entry των Βρετανών στα Κομμάτια του Μήνα. Αναπόφευκτο, μιας και η sophomore κυκλοφορία τους “Devastation”, η οποία μας ήρθε μέσα στο Νοέμβριο (15/11) ξεπέρασε τις ούτως ή άλλως υψηλές μας προσδοκίες. Το “Into The Woods” είναι απλά έπος...
 


 

 

8. Ice Cream Party - Modest Mouse (2019)

Τι κομματάρα είναι αυτή! Παραθέτω όσα έγραψα για το τραγούδι στα Νέα του Υπογείου στις 18/11:

"Υπέροχο νέο τραγούδι από τoν Isaac Brock και τους Modest Mouse. Πρόκειται για το "Ice Cream Party", ένα εξάλεπτο μαγικό μουσικό ταξίδι, μια ευφυέστατη πολυστρωματική σύνθεση, ένα αληθινό διαμάντι. Το ακούμε στο repeat και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας βρήκε... :)

Πρόκειται για το 3ο νέο κομμάτι της Αμερικάνικης μπάντας, λεπτομέρειες για νέο δίσκο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά όλα δείχνουν πως ο διάδοχος του "Stranger to Ourselves" του 2015 δεν αργεί πολύ..."
 


 

 

9. Unchained Malady - Federale (2019)

Οι Federale είναι μία ξεχωριστή Αμερικάνικη (Oregon) μπάντα που αγαπάμε στο Υπόγειο εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Αφορμή για την αρχική γνωριμία μας μαζί τους ήταν ο frontman του σχήματος Collin Hegna, ο οποίος πριν φτιάξει τους Federale ήταν μπασίστας των Brian Jonestown Massacre. Στον ήχο των Federale συνυπάρχουν αρμονικά και... φαρμακερά spagghetti και cinematic επιρροές, μαζί με τον καταραμένο και σκοτεινό ήχο του Cave και των Bad Seeds. Στις 8 Νοεμβρίου παρέδωσαν (ακόμα) μια δισκάρα, το “No Justice”. Από εκεί το απίθανο επικό “Unchained Malady”. 
 


 

 

10. A Better Beginning - Graham Coxon (2019)

Ο Νοέμβριος μας έφερε και τη δεύτερη σεζόν του “The End Of The F***ing World”. Μαζί και τις υπέροχες μουσικές του Graham Coxon, ο οποίος, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, υπέγραψε ένα αριστουργηματικό OST (check full album review here). To “Α Better Beginning” έπαιξε στο Υπόγειο δεκάδες φορές μέσα στο Νοέμβριο και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τα Κομμάτια του Μήνα. 
 

* Check also: Τα Τραγούδια που Ακούγονται στο The End Of The Fucking World 2
 


 

 

Τα Κομμάτια του Μήνα στο Spotify
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Μάρτιος 2021
(08/04/2021)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Φεβρουάριος 2021
(05/03/2021)
ypogeio.gr
Top-50 Διεθνή Tracks
από το 2020
by Mike Nikolitsis
(28/12/2020)
ypogeio.gr
44+1 Φωτογραφίες
της Συλλογής του Υπογείου
Music From The Basement Vol.II
(18/08/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ