To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

I Am Easy to Find

The National

 

Το κείμενο είναι αφιερωμένο στην Μαρίνα.

 

Τετάρτη 15/05/2019, 00.45.

Τέλειωσαν οι μέρες που περίμενα. Καιρό τώρα, οι μέρες κυλούσαν σε ρυθμό National. Ο νέος δίσκος, το πρώτο trailer, το πρώτο single, το clip για το "Light Years", το "Light Years", το Παρίσι, το Olympia (check live review here), το I Am Easy to Find

15 Μαϊου 2019 γράφει το ημερολόγιο και μεθαύριο είναι η μέρα που κυκλοφορεί το όγδοο άλμπουμ των National. Αυτό που περιγράφαμε τελευταία ως "το νέο άλμπουμ των National" έχει όνομα πια.

I Am Easy to Find. (Am - E - F, κάτι σαν chord progression, ε;)

Βάσικος άξονας στο νέο βήμα των National είναι η γυναίκα. Δεν είναι λίγο πράγμα για μια μπάντα στο peak της να ξεβολεύεται, να ξεγυμνώνεται μπροστά σου, να αλλάζει τη φωνή της, να βάζει γυναικεία φωνητικά να την κουνάνε από τη θέση της, να ρισκάρει τόσα σε ένα πείραμα, πέρα για πέρα πετυχημένο.

Επιπλέον, οι National εδώ δίνουν μια συμβολική απάντηση, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στα σημεία των καιρών. Στον πλανήτη Γη το 2019 γυναίκες δολοφονούνται, ενώ περιστατικά έμφυλης βίας είναι πλέον κυρίαρχα στην καθημερινότητα και ισοπεδώνουν την όποια κοινωνική υπόσταση. Το νομοθετικό πλαίσιο που κατοχυρώνει την ίση θέση της γυναίκας, στα σάπια κοινωνικά μοντέλα του σήμερα είναι ένα κωλόχαρτο, που γίνεται άλλοθι διαφορετικής ερμηνείας εγκληματικών πράξεων.

Τόσο ο δίσκος, όσο και το φιλμ που συνοδεύει την έκδοση είναι μια ωδή στη ζωή της γυναίκας και τις σχέσεις της. Χωρίς χρωματισμούς, χωρίς ρομαντισμούς, χωρίς παραμύθια και στερεότυπα. Ωμά και όμορφα. Οι National ανάβουν έναν μεγάλο προβολέα και το στρέφουν στην γυναίκα, στην κάθε γυναίκα που τη θέλουμε δίπλα μας. Όχι πίσω μας, όχι κάτω μας, όχι πάνω μας. Δίπλα μας.

Μουσικά, τα γυναικεία φωνητικά κάνουν τους National μια βαθύτερη εκδοχή του εαυτού τους. 

Το εναρκτήριο "You Had Your Soul With You" θα μπορούσε να είναι το τελευταίο κομμάτι του "Sleep Well Beast". Ευάλωτοι, εύθραυστοι National. Δεν ξέρω τι στο διάλο κάνει εκείνος ο τυπάρας στην κιθάρα, αλλά ο ήχος που βγάζει είναι τρελός. "You have no idea how Ι died when you left".

Συνέχεια με το "Quiet Light", ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια της μπάντας τα τελευταία χρόνια. Η κατά National συνταγή: offbeat drums σε ένα τραγούδι για μια αγάπη που τρέχει χαρούμενη προς τον τοίχο. "From black to grey".

Το "Roman Holiday" είναι ένα έπος, από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Ο ρυθμός του, η φωνή του Matt και η ψυχή που δίνει στο κομμάτι η Gail Ann Dorsey θα μου θυμίζουν πάντα ένα μεσημέρι στη Ρώμη που τρέχαμε να κρυφτούμε από την βροχή, μένοντας ακίνητοι.

Το "Oblivions" είναι από αυτά τα τραγούδια που σε κάνουν να αντιληφθείς τα συναισθήματά σου, να νιώσεις, μέχρι που σηκώνεσαι και χορεύεις κλαίγοντας, ένας θεός ξέρει γιατί. Τύμπανα και πλήκτρα από κάπου αλλού, από κάπου μακριά, σε ρυθμό 4/4. Και η φωνή της Mina Tindle κουμπώνει τόσο στις μπάσες νότες του Matt.

Ακολουθεί το "The Pull of You", ένα παράξενο τραγούδι, με spoken lyrics, εναλλάξ από τον Matt και την Sharon Van Etten. Θα χρειαστώ κάμποσες ακροάσεις ακόμα για αυτό. Είναι δυνατό, αλλά δεν το έχω καταλάβει ακόμα.

Το "Hey Rosey" σε ξαφνιάζει υπέροχα επειδή μετα την μουσική εισαγωγή, μια γυναικέια φωνή ξεκινάει ένα τραγούδι των National. Ένα lovesong θλιβερό και υπέροχο. Δεν υπάρχει happy end εδώ, εδώ είναι των National.

Μετά είναι το "I Am Easy to Find", ένα έργο τέχνης, κάπως διαφορετικό από όσα γνωρίζουμε ως τώρα. Πάντως τέχνη.

Συνεχίζουμε την ακρόαση με το "Her Father in the Pool". Ένα απόκοσμο, σχεδόν παραδεισένιο κάλεσμα. Η θέση του στον δίσκο δεν είναι τυχαία. Ακολουθεί μια διαφορετική ενότητα τραγουδιών και αυτό εδώ το διαμαντάκι φροντίζει να καθαρίσει το κεφάλι σου από ό,τι άκουσες μέχρι τώρα.

"Where is Her Head" και σου υπόσχομαι ότι θα σηκωθείς και θα χορεύεις τραγουδώντας ακαταλαβίστικα λόγια, σε γκόσπελ ρυθμό που τον δίνουν κάτι ασυγκράτητα τύμπανα. Η φωνή της Eve Owen είναι στο κεφάλι μου ήδη από εκείνο το βράδυ στο Παρίσι. Δώστε βάση από το 2.02 κ μετά που συντελείται ένα μουσικό θαύμα. "I think i am hitting a wall".

Πάμε τώρα σε ένα τραγούδι σταθμό. Το "Not in Kansas" είναι ίσως το καλύτερο τραγούδι της μπάντας εδώ και χρόνια. Θυμάμαι να γράφω ένα άρθρο πριν κάποια χρόνια, που εξηγούσα γιατί οι National είναι για μένα οι νέοι R.E.M. Εδώ είναι όλα τόσο εμφανή. "It's half your fault, so i half forgive you."

Σειρα της Lisa Hannigan να χαρίσει τη βαθιά, όμορφη φωνή της σε ένα αργό κομμάτι, που ντύνεται με σκοτεινά synths και distortion από κιθάρες. Από το 2.33 και μετά, ένας μικρός προβολέας φωτίζει προς το μέρος του Matt και οι δυό τους συνομιλούν. "So Far So Fast".

Ακολουθεί το "Dust Swirls in Strange Light", μου υπενθυμίζει τη βασική μου σκέψη όσο ακούω τον δίσκο. Οι National έχουν αλλάξει παντελώς το structure των τραγουδιών, όπως το ξέραμε. Δεν υπάρχουν build-ups που καταλήγουν σε υπέροχη φασαρία. Και εδώ κυριαρχούν τα γυναικεία φωνητικά.

Το "Hairpin Turns" είναι υπέροχο στην απλότητα του. Ακόμα μια απόδειξη ότι ο δίσκος είναι γεμάτος tiny surprises, το κομμάτι ξεκινάει με φωνητικά του Matt και της Dorsey και ξαφνικά μπαίνει στο μικρόφωνο και η Hannigan και τους παίρνει και τους σηκώνει. Και εμάς μαζί.

Ακολουθεί το "Rylan", αλλά αλήθεια τί περιμένετε να πω για αυτό το τραγουδι. Θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει από το tracklist του Aligator.

To "Underwater" είναι ακόμα μια καλλιτεχνική παύση, ένας διαχωρισμός από ό,τι άκουσες στην δεύτερη ενότητα. Μια άνω τελεία πριν περάσεις στην τρίτη και τελευταία ενότητα του δίσκου, η οποία αποτελείται από ένα τραγούδι.

"Light Years". 65 λεπτά ακρόασης, να φτάσεις ως εδώ για να σπάσει η καρδιά σου.

 

Η ώρα έχει πάει 02.30. Σε 4 ώρες πρέπει να κάνω πως ξυπνάω.

Οι National είναι ένα πολύ παράξενο μέρος.

Θα είναι ωραία. Θες να έρθεις και εσύ;

 

Release Date: 17/5/2019 (via 4AD)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4,6 / 5

 

 

Tracklisting:

You Had Your Soul With You
Quiet Light
Roman Holiday
Oblivions
The Pull Of You
Hey Rosey
I Am Easy To Find
Her Father In The Pool
Where Is Her Head
Not In Kansas
So Far So Fast
Dust Swirls In Strange Light
Hairpin Turns
Rylan
Underwater
Light Years

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
It's Only Us
Monophonics
(27/05/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Making A Door Less Open
Car Seat Headrest
(15/05/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Fetch the Bolt Cutters
Fiona Apple
(14/05/2020)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Ενθύμιον Νεανικών Συντροφιών
Τα Παιδιά της Παλαιότητας
(16/07/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ