To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Reverie EP

Lánthe


Εννέα μήνες μετά την πρώτη μου επαφή με τη μουσικό nthe (check Νice to Μeet Υou here), συνεχίζω να μη ξέρω ποια είναι στη πραγματικότητα, ποιο είναι το πραγματικό της όνομα, πού ζει, τι δουλειά κάνει. Γενικά, το μόνο που ξέρω είναι ότι η μουσική της είναι άξια αναφοράς και για αυτό το λόγο, με αφορμή το πρώτο της ep «Reverie», που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες γράφω τούτο εδώ το review.

Η μουσική της Lanthe εμφανίστηκε μπροστά μου ένα βράδυ του πρώτου Lockdown, με το πρώτο single της «Did You Ever Touch The Sky». Στο πρώτο άκουσμα καταλαβαίνει κάποιος πως στη μουσική της Lanthe έχει σε θέση οδηγού το πιάνο, το οποίο μεταχειρίζεται μαεστρικά, μαγικά. Σαγηνευτικά φωνητικά από τις Σειρήνες και εγώ δίχως κατάρτι να δεθώ, παρασέρνομαι στην απαλή μελωδία του κομματιού.

Λίγες στιγμές αργότερα άκουσα το «Afloat», νότες μοναχικές που ξέρουν πως να εκπληρώνουν το σκοπό τους, σαν να περπατάς βαριά και νωχελικά προσπαθώντας να φτάσεις κάπου που απλά πρέπει να φτάσεις. Ξαφνικά σκέφτεσαι ένα στιχάκι, ένα ποίημα, και το βάδισμα σου αλλάζει, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται, το βούισμα της χαράς γεμίζει εσωτερικά τα αυτιά σου, ενώ έξω επικρατεί απόλυτη ησυχία. Αυτό μου πέρασε το γαλήνιο και πανέμορφο «Afloat».

Το τρίτο κομμάτι, που ήρθε λίγο καιρό αργότερα και βρίσκεται στο «Reverie», είναι το «I Have Been Living In Silence». Tο πιάνο έχει και πάλι το πρώτο λόγο, με τα χαλαρά κρουστά να το πλαισιώνουν τόσο όσο πρέπει. Στο ep θα ακούσετε και το «Essential», ένα δίλεπτο διαμαντάκι με στίχους κάποια λόγια του Άγγλου φιλοσόφου Alan W. Watts. Ίσως για αυτό το λόγο αυτό το τραγούδι να μου κόλλησε περισσότερο από τα άλλα - ακαριαία και βαθιά. Τέλος, το 5-track extended play της Lanthe κλείνει με το εξαιρετικότατο «Selini Dihos Fοs». Το πιο έντονο και γεμάτο κομμάτι της Lanthe μέχρι τώρα, piano και beats δένουν αρμονικά. Αν πρέπει να κατατάξουμε την μουσική της σε κάποιο είδος τότε θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια ιδιάζουσα post-rock σύνθεση.

Δεν ξέρουμε από που "ξεφύτρωσε" η αγαπητή Lanthe, αλλά καταβάθος δε μας νοιάζει κιόλας. Ήρθε με το πιάνο της -χωρίς φανφάρες, χωρίς φασαρία- αυτή και το πιάνο της. Η μουσική της δεν είναι για όλες τις ώρες, είναι για τις μοναχικές, δίχως φως, νύχτες. Αυτές που η μελαγχολία σε πνίγει και γίνεσαι ένα με την μουσική. Η ίδια πριν λίγες μέρες έγραψε στη σελίδα της στο facebook ότι έρχεται νέα μουσική την πρώτη μέρα του νέου έτους, καταλαβαίνω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας το ντεμπούτο lp και, αν και είμαι σίγουρος ότι θα μου αρέσει, ευελπιστώ αυτές οι υπέροχες μελωδίες που άκουσα στα πέντε κομμάτια του «Reverie», να γεμίσουν ακόμα περισσότερο και να γίνουν επτάλεπτα και δεκάλεπτα έπη. Αυτό είναι το μόνο που μου έλειψε από το ep, ο χρόνος για να δεθώ με την μελωδία και τα συναισθήματα που αναδύονται.

H ίδια η Lanthe περιγράφει την μουσική της με τα εξής λόγια: «μια συλλογή με τα πιο εύθραυστα κομμάτια μνήμης, εμπειριών και ζωής. Μια έκθεση ήχων από μελωδίες με μινιμαλιστική προσέγγιση, πιάνο, χορωδιακά μέρη, έγχορδα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αρμονικά συμπλέκονται με τους ήχους της φύσης και της καθημερινότητας.».

Το «Reverie» είναι ένα μαγευτικό γλυκόπιοτο σφηνάκι και μπορείτε να το ακούσετε παρακάτω... 

 


Lanthe (alias), the Greek composer / multi-instrumentalist residing between Athens and London, studied the way of the Arts in Greek, British and more european institutes through the years.

A collection of the most fragile pieces of memories, experiences and life.

In Lanthe's words, ''It's less about the person, and more about the music." 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Χωρίς το Τόξο στην Αρένα
Irini Qn
(26/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
κάρμαν
αστρογόνο
(22/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Florist
Ilithios
(09/01/2021)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
G_d’s Pee AT STATE’S END!
Godspeed You! Black Emperor
(03/04/2021)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ