To ypogeio.gr

COVID-19:

Οι Πρώτες Σκέψεις και

τα Πρώτα Συμπεράσματα


O "μπαμπάς" του Υπογείου Νίκος Νικολίτσης, έπειτα από το άρθρο του για το Διονύση Σαββόπουλο (read here), επιστρέφει στις σελίδες μας για να καταθέσει τις σκέψεις του πάνω στο τεράστιο και πολύ δυσάρεστο θέμα των ημερών (μηνών), αυτού της πανδημίας του κορονοϊού.



19 Μαρτίου 2020

Φίλοι μου και συγγενείς, γεια χαρά. Προσπαθώ να κωδικοποιήσω μερικές πρώτες σκέψεις με βάση όσα ζούμε, όσα ακούω και όσα οσμίζομαι.


Ι. Το πρόβλημα του κορονοϊού είναι υλικό και πραγματικό, δεν είναι φανταστικό. Δηλαδή δεν είναι σαν άλλα δημιουργήματα της καπιταλιστικής ή όποιας άλλης προπαγάνδας, όπως για παράδειγμα τα χημικά όπλα του Σαντάμ, που πολλοί καταλάβαιναν εκ των προτέρων και σε όλους αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι δεν υπήρχαν. Με άλλα λόγια δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν μια συνωμοσία του παγκόσμιου καπιταλισμού εναντίον της ανθρωπότητας ή εναντίον…των γέρων που οι συντάξεις τους στοιχίζουν ή για να προσβάλουν την κοινωνικότητά μας, να χαλάσουν τις παρέες μας κ.λπ.


ΙΙ. Ο κορονοϊός από κάπου προήλθε. Μπορεί να είναι κάτι που προϋπήρχε στη φύση και ενεργοποιήθηκε, μπορεί να διέφυγε τυχαία ή σκόπιμα από κάποιο επιστημονικό εργαστήριο, μπορεί να εξαπολύθηκε σκόπιμα από το οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό επιτελείο μιας χώρας με στόχο να βλάψει μια άλλη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πλήττει τους πάντες, όλες τις χώρες, όλες τις τάξεις, όλους σχεδόν τους ανθρώπους. Σ’ αυτό συμβάλλει αποφασιστικά και η παγκοσμιοποιημένη αγορά με τις συναφείς διεθνείς σχέσεις που έχει επιβάλει. Αλλά, βέβαια, η ‘αποτελεσματικότητά’ του σε ό,τι αφορά τον θάνατο που σπέρνει είναι ταξικά μεροληπτική, που θα ‘λεγε και ο Τσακαλώτος.


ΙΙΙ. Ο κορονοϊός κρούει με ιδιαίτερα έντονο και επικίνδυνο τρόπο τον κώδωνα του κινδύνου για το εξής ζήτημα: η ανθρωπότητα είναι ανοχύρωτη σε μια αιφνίδια εκδήλωση χημικού/βιολογικού πολέμου. Αυτό το επιτρέπουν: α) η εξάρτηση της επιστήμης από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, β) η υπηρέτηση από αυτήν καπιταλιστικών κρατικών συμφερόντων, γ) η απομόνωσή της από τις λαϊκές τάξεις, τόσο σε επίπεδο γνωστικό όσο και σε επίπεδο ελέγχου, δ) οι τεράστιες γεωπολιτικές αντιθέσεις-συγκρούσεις που βρίσκονται σε δυναμική εξέλιξη ανά τον πλανήτη.


ΙV. Μας καλεί επίσης να αναθεωρήσουμε την αλαζονική μας θέση περί ανωτερότητας του ανθρώπινου είδους έναντι όλων των άλλων ειδών. Πέραν των πολλών άλλων αποδείξεων που ιστορικά μας έχουν δοθεί, φαίνεται για μία ακόμη φορά ότι το θεαματικό οικονομικό και πολιτισμικό οικοδόμημα που για αιώνες αναπτύσσεται μπορεί σε μια και μόνο στιγμή να φανεί πόσο σαθρό είναι και να καταρρεύσει· αρκεί ακόμη και ένας μικρούλης ιός. Αυτή η συγκυρία επαναφέρει με νέους όρους το ζήτημα της σχέσης των ανθρώπων με τη φύση, το ζήτημα του τρόπου ζωής, το ζήτημα της κατεύθυνσης που πρέπει να έχει η επιστημονική έρευνα, το ζήτημα του επιπέδου και της χρήσης της συσσωρευμένης γνώσης. Που όλα αυτά, μαζί με πολλά άλλα, επαναφέρουν το ζήτημα του τρόπου παραγωγής, δηλαδή του κοινωνικού μας συστήματος.  


V. Το πρόβλημα του κορονοϊού εμφανίζεται ταυτόχρονα ή φαίνεται πως προκαλεί μια σοβαρή οικονομική κρίση, με διαστάσεις που ακόμα δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Λέγεται ότι επίτηδες ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός εξαπέλυσε τον ιό για να εμφανίσει αυτόν ως αιτία του κραχ, που έτσι κι αλλιώς είχε προβλεφθεί, και να δικαιολογήσει εξαιτίας αυτού τα όποια αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα· είναι μία από τις πιο κοινές συνωμοσιολογίες του καιρού (γιατί ακούστηκαν και οι σαυροειδείς, οι ιλλουμινάτοι κ.ά.). Ωστόσο, όπως έγραψα και παραπάνω, η πηγή ή η αιτία της εμφάνισης του κορονοϊού δεν έχει σχεδόν καμιά σημασία. Το σημαντικό, εν προκειμένω, είναι το πραγματικό γεγονός ότι η ανθρωπότητα είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπη και με ένα κραχ. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για το ότι η ζωή μας δεν θα συνεχιστεί η ίδια, σαν ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα.


VI. Ο καπιταλισμός, ακόμη και όταν δεν υπάρχει μια καταστροφή, είναι ικανός να τη δημιουργήσει, για να την εκμεταλλευτεί. Πόσο περισσότερο όταν αυτή έρχεται από μόνη της. Είναι ήδη καταφανές ότι το πρόβλημα, που είναι πραγματικό, αξιοποιείται με σχέδιο και μεθοδικότητα από τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις για την επιβολή μιας κοινωνίας τόσο αυταρχικής, που το ‘1984’ θα μοιάζει βίπερ νόρα. Είμαστε παγιδευμένοι σε μια παγίδα πολύ ισχυρή: υποχρεωμένοι από ένα υπαρκτό, πραγματικό, πολύ σοβαρό πρόβλημα, αποδεχόμαστε (με μικρές αντιστάσεις, οι οποίες όχι μόνο καταστέλλονται, αλλά και χαρακτηρίζονται και είναι ανεύθυνες, με δεδομένη την έκταση και τη διάσταση του πραγματικού προβλήματος) μια κατάσταση πολέμου και πολιορκίας, με πάγωμα των ατομικών δικαιωμάτων και με έντονη αστυνομοκρατία, που φοβάμαι ότι έρχεται για να μείνει. Αρκεί να ακούσουμε προσεκτικά το διάγγελμα του Μητσοτάκη στις 18 Μαρτίου (1). Και το ερώτημα είναι κατά πόσο οι φωνές που θα υψωθούνε και οι δράσεις που θα αναληφθούνε μετά την κρίση του κορονοϊού θα μπορούν να είναι όσο ισχυρές χρειάζεται για να ανατρέψουν το σχέδιο μονιμοποίησης ενός καθεστώτος τρόμου, μιας κοινωνίας στρατικοποιημένης, μιας πολιτικής που καταργεί τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα. (Ίσως υπάρξουν άλλα ή και άλλα, άσχημα ή εκπληκτικά ωραία, αλλά αδυνατώ να τα φανταστώ). 

 

(1). «Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος», «Οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε», «Και η οικονομία οφείλει να είναι ’οικονομία πολέμου’. Αυτό που βιώνουμε δεν είναι 15 μέρες χαλαρών διακοπών που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μη συνέβη τίποτα», «όλοι να δείξουμε πειθαρχία», «Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά», «Από αυτήν (την πανδημία) δεν θα βγούμε αλώβητοι. Όμως πρέπει να βγούμε ισχυρότεροι. Με απώλειες, ναι, στην οικονομία μας. Αλλά, με δύναμη να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάθηκε. Και με αξίες μιας νέας κοινωνικής ταυτότητας. Που γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, αλλά που θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας.»

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Σκέψεις και Εντυπώσεις
από το 'ZARI'
της Μαρίνας Σάττι
(11/03/2024)
ypogeio.gr
Ladies In Waiting -
Ένα σημείωμα με αφορμή
το ντοκιμαντέρ της Ιωάννας Τσουκαλά
(29/02/2024)
ypogeio.gr
Σκέφτομαι Και Γράφω:
Πώς τα πέρασες στους Peppers
στο ΟΑΚΑ το 2012;
(27/11/2019)
ypogeio.gr
Οι No Clear Mind,
το Makena
και ο Καρυωτάκης.
(16/12/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ