To ypogeio.gr

Porcelain Desires

(The Basement Goes To Schoolwave)

 

The Basement Goes To Schoolwave ημέρα όγδοη. Το μεγάλο αφιέρωμα του Υπογείου στο μεγάλο μαθητικό-φοιτητικό φεστιβάλ συνεχίζεται με τη συνέντευξη των Porcelain Desires (Progressive Rock, Αθήνα, φοιτητικό σχήμα).

 

Το Υπόγειο: Παιδιά καλώς ήρθατε στο Υπόγειο! Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι το line-up της μπάντας, ποιες είναι οι ηλικίες σας, αλλά και το πώς και το πού δημιουργήθηκε το συγκρότημα;
Καλώς σας βρήκαμε! Η μπάντα μας αποτελείται από τον Πέτρο Αυγερινό στην πρώτη φωνή, τον Δημήτρη Μιχελή και τον Δημήτρη Γαλατίδη στις ηλεκτρικές κιθάρες, τον Πέτρο Ανάγνου στα πλήκτρα, τον Ηλία Ρίζο στο μπάσο και τέλος τον Γιώργο Παντελάκη στα ντραμς. Από ηλικίες, οι μισοί είμαστε 20 και οι άλλοι μισοί 21 χρονών. Η ιδέα του συγκροτήματος έχει τις ρίζες της αρκετά παλιά, όταν ο Γιώργος μαζί με τους δύο Δημήτρηδες άρχισαν να μαζεύονται και να πειραματίζονται με την πρώιμη τότε εικόνα τους για τη μουσική, έχοντας ως αφορμή τη συνύπαρξη τους σε σχολικές εκδηλώσεις, καθώς οι τρεις τους, μαζί και με τον Ηλία, προέρχονται από το ίδιο σχολείο. Έπειτα, το καλοκαίρι του 2014, ήρθε στη ζωή τους ο Πέτρος ο τραγουδιστής, τον οποίο γνωρίσανε στις κοινές διακοπές του στο εξωτικό Ναύπλιο, μέσω κοινών γνωστών. Εκεί,αναγνωρίστηκαν οι κοινές μουσικές τους βλέψεις και πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα lives σε μαγαζάκια του Ναυπλίου, με το ύφος, τελείως διαφορετικό από το σημερινό της μπάντας, να κειμένεται στα blues και σε διάφορες διασκευές. Αποκορύφωμα των διακοπών αυτών ήταν η συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στην παραλία Καραθώνα, στην οποία είδαν ότι εκτός από τις μουσικές βλέψεις, τους ένωνε και κάτι άλλο, η παρέα. Μετά από ένα χρόνο πειραματισμών σε διάφορα μουσικά είδη, η μπάντα βρήκε ένα στοιχείο που της έλειπε στο πρόσωπο του Ηλία, φίλο των τριών που ξεκίνησαν την ιδέα. Και έτσι ο πειραματισμός συνεχίστηκε με νέα στοιχεία. Το φθινόπωρο του 2015 το παζλ των Porcelain Desires συμπληρώθηκε, όταν μετά από την κοινή τους συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου διασκευάστηκαν ρεμπέτικα τραγούδια σε πιο σύγχρονη και ροκ μορφή, μπήκε στη ζωή τους ο Πέτρος ο πληκτράς. Έτσι μετά από ένα jam και των έξι ατόμων, το γλυκό πλέον είχε δέσει.

Το Υπόγειο: Πείτε μας λίγα λόγια για το όνομα της μπάντας. Πώς προέκυψε;
Το όνομα της μπάντας είναι κάτι που μας προβλημάτιζε καιρό, σχέδον καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξής μας ως συγκρότημα. Έχουμε περάσει από διάφορα ονόματα, αλλά τελικά κανένα από αυτά δε μας ταίριαξε. Συνεπώς απευθυνθήκαμε στον Μιχάλη, που έχει το στούντιο στο οποίο κάνουμε πρόβες και ηχογραφούμε, ο οποίος μας έδωσε σαν ιδέα τη λέξη Porcelain. Οπότε, καθίσαμε ένα βράδυ και σκεφτήκαμε το πώς μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η λέξη. Η πορσελάνη λοιπόν, όσο κι αν είναι κάτι αισθητικά πολύ όμορφο, δεν παύει να είναι και πολύ εύθραυστη. Το Porcelain Desires αναφέρεται σε όλους εκείνους τους πόθους που έχουμε, σε όλα αυτά που δε μας αφήνουν να κοιμηθούμε το βράδυ, τα οποία όμως είναι απλά μια ψευδαίσθηση και απέχουν πολύ από αυτά τα οποία έχουμε πραγματικά ανάγκη και εν δυνάμει θα μας ολοκλήρωναν.

Το Υπόγειο: Πως θα περιγράφατε τον ήχο σας;
Ακόμα και για μας είναι δύσκολο να περιγράψουμε τον ήχο μας, καθώς στη μουσική μας συγκεντρώνονται εξι διαφορετικά ακούσματα και γούστα μουσικής. Αναζητήσαμε λοιπόν προστασία κάτω από τον τίτλο Progressive Rock, που μας αφήνει αρκετά περιθώρια για πειραματισμό. Στη μουσική των Porcelain Desires θα βρει κανείς ατμοσφαιρικές μελωδίες, δυνατά heavy riffs, "βελούδινα" αλλά και θυμωμένα φωνητικά, καθώς και πληθώρα συναισθημάτων.

Ποιο θεωρείτε σαν το πιο δυνατό σημείο της μπάντας σας και ποιο σαν το πιο αδύναμο - πού θεωρείτε πως “πονάτε” και θα θέλατε περισσότερη δουλειά και εξέλιξη;
Τα δυνατά στοιχεία του συγκροτήματός μας είναι η σχετική ιδιαιτερότητα των μουσικών μας ιδεών, η χημεία που έχουμε αποκτήσει καθώς και η παικτική ικανότητα, δηλαδή το πόσο καλά μπορούμε να εκτελούμε αυτά που σκεφτόμαστε (πράγμα το οποίο έχει επέλθει μέσα από αλλεπάλληλες πρόβες). Ένα αδύναμό μας σημείο είναι ότι πολλές φορές λόγω της μεγάλης ποικιλίας ακουσμάτων και γούστων, ίσως χανόμαστε λίγο στη μετάφραση.

Ποιες θεωρείτε ως βασικές μουσικές επιρροές σας;
Βασικές μας επιρροές είναι οι Dream Theater και οι Porcupine Tree, αλλά ακούμε διάφορα και διαφορετικα είδη μουσικής,από τα οποία αντλούμε στοιχεία, όπως είναι η alternative σκηνή.   

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον; Πιστεύτε ότι θα μπορούσατε να έχετε την μουσική ως επάγγελμα;Ειδικά δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στην μουσική βιομηχανία της χώρας...
Για μας, πρώτα απ' όλα θέλουμε η μουσική να είναι και να παραμείνει χόμπυ, με την έννοια ότι είναι ένα μέσο με το οποίο εκφραζόμαστε και είναι κάτι με το οποίο αγαπάμε να ασχολούμαστε. H μουσική αυτή που φτιάχνουμε θέλουμε να είναι η μουσική ΜΑΣ, δηλαδή να είναι προϊόν της δικής μας φαντασίας και πειραματισμού. Αν μπορούσαν να πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και να μπορούσαμε να ζούμε από αυτή μας τη δουλειά, θα ήταν για μας το ιδανικό. Στη χώρα μας, δυστυχώς, οι ευκαιρίες για ανάδειξη και πόσο μάλλον επαγγελματική αποκατάσταση, ειδικά σε αυτόν το χώρο, είναι πολύ λίγες. Μιας και είμαστε νεοσύστατη σχετικά μπάντα, αυτό είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε ακόμη να μη σκεφτόμαστε και δε μας καταβάλλει. Από την πλευρά μας, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, βάζοντας τα δυνατά μας έτσι ώστε να δημιουργούμε αξιοπρεπές και αξιόλογο υλικό και θα κινήσουμε όσα νήματα είναι στο χέρι μας να κινήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση (της επαγγελματικής αποκατάστασης από τη μουσική), με την ελπίδα ότι ακόμα και στις συνθήκες της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας, ο καθένας στο τέλος παίρνει αυτό που του αξίζει. 

Το Υπόγειο: Θα θέλαμε πάρα πολύ να ακούσουμε από το μέλλον της χώρας, δηλαδή εσάς, πώς βιώνετε την κρίση και τι σκέφτεστε για όλη αυτή την κατάσταση...
Την ακούς, τη βλέπεις συνέχεια γύρω σου. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ισχυριστούν ότι η κρίση δε τους έχει επηρεάσει,έστω και έμμεσα. Η κρίση αυτή δεν είναι όμως καθαρά οικονόμικη. Έχει αποτυπωθεί στον πυρήνα της κοινωνίας και οι συνέπειές της φαίνονται καθημερινά, καθώς τείνουν να χάνονται οι κοινωνικές και οι ανθρωπιστικές αξίες. Πλέον είναι αποδεκτό και κομμάτι της πραγματικότητάς μας να βλέπουμε ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο. Και αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα από πάρα πολλά. Και εσύ που είσαι 20 χρονών και έχεις όνειρο να παίζεις μουσική, φτάνεις μερικές φορές να σκέφτεσαι ότι το ονειρό σου δεν είναι παρά ασήμαντο και σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε αυτή την καθημερινότητα που μαστίζεται από την κοινωνική εξαθλίωση. 

Το Υπόγειο: Αν μπορούσατε να συνεργαστείτε με οποιονδήποτε καλλιτέχνη, εκλιπόντα ή ζωντανό, ποιον θα διαλέγατε και γιατί;
Αν μπορούσαμε να συνεργαστούμε με κάποιο συγκρότημα, αυτό θα ήταν οι Queen, καθώς η μουσική τους ήταν πολύ επαναστατική για την εποχή τους και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να παίξεις σε μία ομολογουμένως Ροκ Όπερα μαζί τους.

Το Υπόγειο: Το Schoolwave έχει πάντα πολύ κόσμο...Θα είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε μπροστά σε τόσο κοινό; Πώς νιώθετε;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε παίξει σε τόσο κοινό ξάνα και θα είναι η πρώτη μας φορά. Έχουμε δει το stage στο οποίο θα παίξουμε και είναι απλά τεράστιο! Θα είναι και το πρώτο stage από αυτά που έχουμε παίξει, που θα μας χωράει και τους έξι άνετα! Το τόσο μεγάλο κοινό είναι μια πρόκληση για την κάθε μπάντα, για να δει τι ψάρια πιάνει. Όσο σημαντικό είναι το να βγεις από την ασφάλεια του στούντιο και να παίξεις σε 50-100 άτομα, τόσο σημαντικό είναι από τα 100, να φτάσεις στα 3000 άτομα που μαζεύει το Schoolwave. Είναι για μας ένα ουσιαστικό και απαραίτητο βήμα για την εξέλιξη μας. Πέρα από αυτό είναι γνωστό τι "τρελούς" μαζεύει το Schoolwave από κάτω, οπότε θα είναι τέλειο να βιώσουμε την επικοινωνία και τον παλμό όλου αυτού του κόσμου!

Το Υπόγειο: Θα θέλαμε ένα Top-5 Ελλήνων μουσικών/συγκροτημάτων και ένα αντίστοιχο με ξένους....
Με τυχαία σειρά:
Για τους ξένους:

Pink Floyd
Porcupine Tree
Dream Theater
Tool
Slipknot

Για τους Έλληνες:

Χατζιδάκις
Θανάσης Παπακωσταντίνου
Θεοδωράκης
Socrates

και τώρα τελευταία πολύ έντονα οι Musica ficta
και ο Απόλλωνας Ρέτσος.

Το Υπόγειο: Ευχαριστούμε πάρα πολύ!!! Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο φεστιβάλ του Schoolwave. Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρετε οτιδήποτε που ενδεχομένως εμείς δεν σας ρωτήσαμεκαι θεωρείτε σημαντικό.
Σας ευχαριστούμε πολύ και σας περιμένουμε στο φετινό Schoolwave Festival! 

 

Facebook Page: https://www.facebook.com/porcelaindesires/

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Goodbye Bedouin
(28/07/2020)
ypogeio.gr
Pan Pan
Παναγιώτης Πανταζής
(15/07/2020)
ypogeio.gr
Monovine
Stratos Grey
(18/04/2015)
ypogeio.gr
Ben Montero
(08/12/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ