To ypogeio.gr

ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΘΕΜΕΛΙΑ #03

ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Τα Κτιριακά Θεμέλια είναι υπερεμπνευσμένα κειμένα του Αθηναίου μουσικού δημιουργού Κτίρια Τη Νύχτα, τα οποία αναφέρονται στις μουσικές επιρροές του, από την εφηβική του κιόλας ηλικία. Το προσωπικό και βιωματικό ύφος γραφής, δεμένο όμως με μία άκρως “επιστημονική” και μουσικοκεντρική προσέγγιση, καθιστά τα εν λόγω ‘πονήματα’ κανονικά αριστουργήματα, των όποιων έγινα ακαριαία φαν από την πρώτη κιόλας ανάγνωση.

Κτιριακά Θεμέλια στο Υπόγειο Μέρος Τρίτον λοιπόν: Λένα Πλάτωνος - Το Σπάσιμο Των Πάγων.

 

ΠΕΡΙ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝ
Όπως έχει πει ο Πολάνσκι "Καθετί που βιώνουμε επηρεάζει τη δουλειά μας, από το τι χρώμα ρούχα φοράμε μέχρι το τι φάγαμε μια συγκεκριμένη μέρα. Αυτό που δημιουργούμε είναι αποτέλεσμα πολλών επιπέδων από εμπειρίες, σημαντικές ή μη, που προκύπτει όμως όχι ως αυτόματη αντίδραση σε ένα γεγονός που μόλις βιώσαμε. Είμαστε αφελείς, αν πιστεύουμε ότι λειτουργούν έτσι τα πράγματα".

Το τι μας επηρεάζει είναι ένα ζήτημα αρκετά σύνθετο. Όσο όμως κι αν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε αυτόν το μηχανισμό και να αναγνωρίσουμε τις επιρροές μας, καμιά φορά ακούς ένα παλιό τραγούδι και λες "αυτό το σημείο μάλλον τρύπωσε σε κάτι δικό μου".

Έτσι, στα «Κτιριακά Θεμέλια» υπάρχουν τραγούδια που, παράλληλα με τις υπόλοιπες αναφορές-εμπειρίες, εικάζω ότι κάπως μετατόπισαν προς μια κατεύθυνση αυτά που έχω γράψει. Τραγούδια που έβαλα κάτω και μελέτησα ή απλώς τα έλιωνα κάποτε στις ακροάσεις και τραγούδια που όταν τα πρωτάκουσα ήταν σαν να έστριβα στη γωνία, ας πούμε.


ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΘΕΜΕΛΙΑ #03 : Λένα Πλάτωνος - Το Σπάσιμο Των Πάγων
Το '97 ένας φίλος είχε πάρει σε βινύλιο το "Σπάσιμο των πάγων", έχοντας κάπου διαβάσει τη σύνδεση Χατζιδάκι-Πλάτωνος. Φουλ Χατζιδακικός, το αγόρασε στα τυφλά. Φρίκαρε όμως ακαριαία κι έτσι, αν και γνωριζόμασταν λίγες μόλις μέρες, μου τον χάρισε "για να τον ξεφορτωθεί". Μέχρι τότε, την Πλάτωνος την είχα μόνο ακουστά. Όταν άκουσα τον δίσκο, έμεινα με ανοιχτό το στόμα. Νομίζω ότι ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό μουσικά μου είχε συμβεί εκείνα τα χρόνια. Δεν είχα ποτέ ξαναδιαβάσει τέτοια κείμενα σε τραγούδι, τόσο ελεύθερα και βαθιά ειλικρινή, με σκέψεις να κυλάνε αβίαστα, χωρίς περιττά ρεφρέν. Οι μελοποιήσεις ήταν απ’ τη μία ό,τι πιο προφανές θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, αλλά ταυτόχρονα και τόσο διαφορετικές απ' οτιδήποτε άλλο είχα ακούσει, λες κι έρχονταν από άλλη χωροχρονική διάσταση. Ήταν ένα φυσικό ποτάμι που κουβαλούσε την μεστότητα του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού και την ψυχεδέλεια των 70s, δοσμένα όλα μέσα από το φίλτρο ενός ανθρώπου που ζούσε στην εποχή του. Η τραγουδοποιία της με επηρέασε βαθύτατα. Αν δεν είχα βουτήξει μέσα στις συλλαβές, στις λέξεις και στις μελωδίες της, τα κομμάτια μου θα είχαν περισσότερους κόμπους.

Το 2010, επικοινώνησα μαζί της, με αφορμή το πρώτο μου άλμπουμ. Για τη μισή ώρα που διήρκεσε το τηλέφωνο και καθώς μου μιλούσε για τα τραγούδια μου, είχα ταχυπαλμία, ένιωθα πως ζούσα σε όνειρο. Δε λιποθύμησα, ευτυχώς.
καθώς μου μιλούσε για τα τραγούδια μου, είχα ταχυπαλμία, ένιωθα πως ζούσα σε όνειρο. Δε λιποθύμησα, ευτυχώς.

 

 
Περισσότερα Κτιριακά Θεμέλια:
#1: Pixies
#2: Radiohead - Myxomatosis
Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Η Ελλάδα τρώει
τα (μουσικά) παιδιά της!;
(10/12/2019)
ypogeio.gr
10 Ιστορίες πίσω από
10 Τραγούδια των
Red Hot Chili Peppers
(09/12/2019)
ypogeio.gr
Bohemian Rhapsody:
Μία γνώμη για την
πολυαναμενόμενη ταινία
(03/11/2018)
ypogeio.gr
5000 Ευχαριστώ
για τα 5000 likes
(13/08/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ