To ypogeio.gr

Μονοκόκαλο


Για το άρτι αφιχθέν και άκρως ενδιαφέρον μουσικό φεστιβάλ, ονόματι "Μονοκόκαλο", σας ενημερώσαμε προσφάτως. Αρχής γενομένης από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και για... όσο πάει -"κάτι σα φεστιβάλ απλωμένο στο χρόνο", σύμφωνα με το δελτίου τύπου- ελληνόφωνες μπάντες θα εμφανίζονται στη σκηνή του Gagarin ανά τετράδες. Στην πρεμιέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τέσσερα πολύ δυνατά και ξεχωριστά σχήματα, τα οποία αγαπάμε στο Υπόγειο σαν... τρελοί. τεφλόν (συνέντευξη στο Υπόγειο εδώ), οι οποίοι πέρσι μας άφησαν σύξυλους με το δεύτερο δίσκο τους, "Κομμάτια Από Τα Ερείπια". αστρογόνο (συνέντευξη στο Υπόγειο εδώ), το εξαμελές Αθηναϊκό σχήμα που ντεμπουτάρισε την περασμένη χρονιά με το ασύλληπτο self-titled άλμπουμ τους. Sigmataf (συνέντευξη στο Υπόγειο εδώ), ο Στέλιος Τσάφος και η παρέα του, με τα spoken word καταιγιστικά 'βρώμικα' διαμάντια τους και -τέλος- τα χειμαρρώδη και... αμασητα Aγοριαstonilio, με τον πολυσχιδή Socos και τον χαρισματικό Μαρίνο Τζιάρο να ηγούνται τούτης της αδυσώπητης punk συμμορίας. Οι μπάντες και οι μουσικοί που αναμένεται να εμφανιστούν σε επόμενες... Μονοκόκαλες νύχτες είναι ο Antonis Livieratos, οι Dury Dava, οι ΚΡΑΑΚ, ο Νίκος Χαλβατζής, ο Πέτρος Μάλαμας, οι ΠΙΚΑΠ, οι ΠΡΟΦΙΛ, ο Στάθης Ντόβας, ο Σταύρος Δάλκος, οι Uncensored Music Band και οι Usurum. Να σημειωθεί πως η λίστα συνεχώς ανανεώνεται, καθώς προστίθενται καινούρια, σημαντικά και γεμάτα ταλέντο, ονόματα.  

To Υπόγειο επικοινώνησε με τον Κώστα Γάμμα, ο οποίος είναι ένας εκ των ιδρυτών/δημιουργών, ας το πούμε έτσι, του "Μονοκόκαλο". Θέλαμε να μάθουμε περισσότερα γι'αυτό το νέο και πρωτότυπο συναυλιακό εγχείρημα, καθώς και ποιοι "κρύβονται" πίσω από τη διοργάνωσή του. Και η απάντηση που πήραμε ήταν απλή, απλή και συγκινητική: Το Μονοκόκαλο είναι οι ίδιες οι μπάντες, το Μονοκόκαλο είναι εμείς που θεωρούμαστε μέσα που στηρίζουμε τη μουσική, το Μονόκοκαλο είναι εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, οι άνθρωποι που αγαπάτε τη μουσική, το Μονοκόκαλο είναι το Gagarin που δίνει το βήμα (τη σκηνή) να παιχτεί ζωντανά η μουσική. Αυτό είναι το Μονοκόκαλο, ένα αυτοδιαχειριζόμενο μουσικό φεστιβάλ, βασισμένο σε πολλούς ανθρώπους, πόμπούς, δέκτες και... μεσάζοντες, όλοι όμως ενωμένοι με κοινή συνισταμένη την αγάπη τους και το πάθος τους για τη μουσική, και δη τη σύγχρονη ελληνόστιχη μουσική. Αυτά από μας, περισσότερα από τον Κώστα. Τον ευχαριστούμε εκ βαθέων που μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του, εκφραζόμενες με ειλικρινή, ξεκάθαρο και ενίοτε συγκινητικό τρόπο. 

Το Υπόγειο: Για αρχή, θα θέλαμε να μας πείτε ποιοι βρίσκονται πίσω από την ιδέα και τη διοργάνωση του “ΜΟΝΟΚΟΚΑΛΟ”.
Το Μονοκόκαλο σαν ιδέα φιλοδοξεί να περιλαμβάνει όλους όσους συμμετέχουν. Τους μουσικούς, τους ανθρώπους του Gagarin, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και τους δημοσιογράφους που το στηρίζουν, συλλογικότητες και ομάδες που συντηρούν ραδιοφωνικούς σταθμούς, site, web radio και blogs, τους θεατές, τους ακροατές. Η αρχή έγινε με σκόρπια μέλη συγκροτημάτων, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τον συντονισμό.
 

Το Υπόγειο: Πώς και πότε πρωτογεννήθηκε η ιδέα; 
Μάλλον η ιδέα υπήρχε στα μυαλά μας από καιρό. Σίγουρα αφορμή και έμπνευση αποτέλεσε η αυτο-οργανωμένη συναυλία των αστρογόνο, Άλλη μια μπάντα από τη Νότια Ντακότα, λάμδα και τεφλόν, στο Μεταξουργείο τον Ιούνιο του 2017, αλλά και όλες αυτές οι συμπράξεις μεταξύ των μουσικών που τελικά συμμετέχουν στο μονοκόκαλο, σε κοινές συναυλίες αλλά και σε στούντιο. Κατά τα άλλα, μια συνηθισμένη μπύρα ανταλλαγής προβληματισμών εξελίχθηκε στην έκφραση αυτής της κοινής ανάγκης. Ήμασταν ένας από τους τεφλόν κι ένας από τα αγόριαstonilio. Είπαμε να στήσουμε ένα φεστιβάλ και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε μέρη. Πήραμε μερικά τηλέφωνα και σύντομα μαζεύτηκε ο αρχικός πυρήνας.
 

Το Υπόγειο: Το χαρακτηρίζετε “πείραμα”. Πού έγκειται η χρήση αυτής της λέξης; Ποιο είναι το πείραμα και πού αποσκοπεί σε πρώτη φάση;
Είναι πείραμα από όλες τις απόψεις. Ξεκινώντας από την άγνοια και οριακά αδιαφορία για το αν στέκει «επιχειρηματικά», βασιζόμενοι σε ανάγκες και, ίσως σε πιο ρομαντικά οράματα. Ύστερα το ότι εμπλέκονται σε μια σειρά συναυλιών εξίσου το venue, τα συγκροτήματα και οι μουσικοί, κάποια επιλεγμένα sites/ομάδες και οι φίλοι μας. Επίσης, αντικειμενικά η συνέχεια αυτού του εγχειρήματος στηρίζεται αποκλειστικά στην υποστήριξη που θα λάβει από όλους τους παραπάνω. Δεν είμαστε καν σίγουροι για το πόσες βραδιές θα καταφέρουμε να στήσουμε. Δεν ξέρουμε αν θα κρατήσουμε την περιοδικότητα των δύο μηνών ή θα αλλάξουμε. Δεν ξέρουμε πόσοι θα μαζευτούμε τελικά. Γενικότερα, δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει και περιμένουμε να το ανακαλύψουμε.
 

Το Υπόγειο: Πείτε μας δυο λόγια και για το όνομα. Πώς προέκυψε και τι συμβολίζει;
Αυτή ήταν μια άλλη μπύρα. Προσπαθούσαμε να το βαφτίσουμε, έχοντας έντονα την άποψη ότι το όνομα δεν έχει και τόση σημασία. Οπότε πρακτικά δεν μπορούσαμε και να σκεφτούμε κάτι. Τελικά, έπεσε στο τραπέζι το «μονοκόκαλο». Όταν ρωτήσαμε «γιατί μονοκόκαλο;», η απάντηση ήταν «ό,τι σου βγάζει». Γενικά σαν επίθετο σημαίνει αυτό που αποτελείται από ένα ενιαίο κόκαλο και μεταφορικά ο πεισματάρης αλλά και ο επίμονος. Δεν ήρθε ποτέ άλλη ιδέα, δεν είχαμε και χρόνο και ιδού.
 

Το Υπόγειο: Πώς ήρθε η συνεργασία με το ιστορικό Gagarin 205;
Ήρθε εύκολα. Ήταν το πρώτο τηλεφώνημα που κάναμε και αγκάλιασε την ιδέα με τρομερό ενθουσιασμό. Τα παιδιά συμμετέχουν σε όλον τον σχεδιασμό και μοιράζονται την άποψή τους για όλα. Σίγουρα πιστεύουν στο εγχείρημα εξίσου με τα συγκροτήματα και έχουν την απόλυτη διάθεση να το βρούμε χωρίς να χρειαστούν ιδιαίτερες εκπτώσεις σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.
 

Το Υπόγειο: Τι εμπόδια και δυσκολίες έχετε συναντήσει ως τώρα;
Δεδομένου ότι βρεθήκαμε μερικές από τις μπάντες που μεταξύ μας, τουλάχιστον, υπάρχει μουσικός σεβασμός και θαυμασμός και με ένα χώρο που παρέχει άψογο ήχο και υποδομές, δε θα λέγαμε ότι υπάρχουν και πολλές δυσκολίες. Άλλωστε, σε όποιον έχουμε απευθυνθεί, έχει αγκαλιάσει ακαριαία το πείραμά μας. Όπως κι εσείς, στο Υπόγειο. Η μόνη δυσκολία είναι ο γνωστό βραχνάς των οικονομικών, που μας περιορίζει αρκετά και μας «εξαναγκάζει» σε εθελοντισμό. Ελπίζουμε με την προπώληση να μπορέσουμε να μαζέψουμε ένα αρχικό ταμείο για τα τρέχοντα και βλέπουμε... 

Το Υπόγειο: Πρώτη μέρα με ένα super και άκρως δυνατό line up: τεφλόν, Αστρογόνο, Sigmataf και Agoriastonilio. Βλέποντας και τις υπόλοιπες μπάντες και τους μουσικούς που ακολουθούν, ανυπομονούμε για όλες τις... Μονοκόκαλες βραδιές. Με ποιο κριτήριο γίνεται η επιλογή των μουσικών; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις; 
Αρχικά το επικοινωνήσαμε μεταξύ μας τα συγκροτήματα. Ύστερα απευθύναμε ένα ανοιχτό κάλεσμα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, εκτός του να υπάρχουν στίχοι γραμμένοι στην ντόπια γλώσσα. Και πάντα μιλάμε για συγκροτήματα και δημιουργούς που δε θα μπορούσαν να παίξουν μόνοι τους σε ένα τόσο μεγάλο χώρο. Η διαδικασία είναι πιο παρεΐστικη. Ακούμε, προτείνουμε ο ένας στον άλλο, ρωτάμε δεξιά κι αριστερά, λαμβάνουμε mail και ύστερα αν αρέσει σε αρκετούς προσπαθούμε να φτιάξουμε τετράδες που μας αρέσουν και αυτό είναι. Πλέον, πέρα από τις 16 μπάντες που έχουν ανακοινωθεί, μιλάμε μεταξύ μας περίπου 30-40 μπάντες. Το πιο δύσκολο κομμάτι, πλέον, είναι να διαχειριστούμε τη διοργάνωση 10 και πλεόν συναυλιών πριν καν γίνει η πρώτη. Και τον συντονισμό τόσων ανθρώπων. 


Το Υπόγειο: Υπήρξε αρκετή σκέψη απ’την πλευρά μου (και αρκετές σχετικές ερωτήσεις σε συνέντευξεις εδώ στο Υπόγειο), στο αν υπάρχει μία δυνατή και συμπαγής “εναλλακτική σκηνή” στο χώρο της Ελληνικής μουσικής. Πολλές μπάντες και μουσικοί μου απαντούσαν πως, ναι, κάτι καλό συμβαίνει, αλλά ακόμα δεν μπορείς να το πεις “σκηνή”, μιας και δεν είναι τόσο συμπαγής και δεμένη όσο θα χρειαζόταν. Πιστεύετε -και φιλοδοξείτε- πως το ΜΟΝΟΚΟΚΑΛΟ μπορεί να γίνει ο καταλύτης που έλειπε για να διαμορφωθεί για τα καλά και πιο ξεκάθαρα αυτή η σκηνή;
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι ρόλο θα παίξει το μονοκόκαλο προς αυτή την κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει «σκηνή», παρά μουσικοί που γνωρίζονται και αλληλοεκτιμούνται. Ακριβώς αυτό θέλαμε να λύσει αυτή η κίνηση. Αυτοί οι μουσικοί που γνωρίζονται και αλληλοεκτιμούνται να μαζευτούν, να έρθουν κι άλλοι που δεν τους γνωρίζαμε μέχρι τώρα, να παίξουμε όλοι μαζί και να βρούμε και τους θεατές/ακροατές που πρακτικά ολοκληρώνουν την έννοια της σκηνής. Για άλλη μια φορά, μένει να το ανακαλύψουμε.
 

Το Υπόγειο: Πέρα από αυτό, ποιο είναι το απώτερο όραμα/σκοπός και φιλοδοξία του ΜΟΝΟΚΟΚΑΛΟ;
Το παραπάνω είναι ο μισός στόχος. Το ρομαντικό όραμα. Το υπόλοιπο μισό είναι καθαρά πρακτικό. Προέκυψε από την εμπειρία μας ότι υπάρχει μια περίεργη αντίληψη για τους ελληνικούς στίχους. Στους περισσότερους ακροατές ξενίζουν οι ελληνικοί στίχοι σε δυτικότροπες μουσικες, με λίγες εξαιρέσεις. Σε λίγα μόνο είδη μουσικής, ιστορικά ή «εποχιακά», επιδεικνύεται ανοχή στον ελληνικό στίχο. Έτσι, τα ελληνόφωνα σχήματα μένουν έξω από τα line up των μεγάλων φεστιβάλ που φιλοξενούν τα συγκροτήματα από το εξωτερικό που ακούμε. Απο την άλλη, οι δημοφιλείς ελληνόγλωσοι καλλιτέχνες σπανίως έχουν opening acts και σπανιότερα στηρίζουν «μικρότερες» μπάντες. Με λίγα λόγια, σα να διαμορφώνεται μια «βιομηχανία», ειδικά στο συναυλιακό επίπεδο, που ούτε πολύ χώρο έχει για όσους έχουν ελληνικό στίχο και σε καμία περίπτωση δε συντελεί στη δημιουργία μια σκηνής. Είτε ελληνόγλωσσης, είτε μικτής, είτε βασισμένης σε είδος μουσικής κ.ο.κ. Πρακτικά ψάχνουμε τον χώρο μας και δείχνουμε τον τρόπο μας. Αλληλεγγύη, ανοιχτότητα και συνδιαμόρφωση. Άλλωστε, εμείς, οι μουσικοί, αποτελούμε και τον βασικό κορμό των συναυλιακών κοινών. Ψάχνουμε, λοιπόν, αυτούς που μοιράζονται την ίδια ανάγκη και ελπίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους.
 

Το Υπόγειο: Πάντως, αν θέλετε τη γνώμη μου, την οποία έχω εκφράσει πολλάκις μέσα από τα κείμενά μου στο Υπόγειο, αυτό που ζούμε (και ακούμε) στον ευρύτερο χώρο της ροκ μουσικής στην Ελλάδα την τρέχουσα δεκαετία είναι κάτι πανέμορφο και πάρα πολύ έντονο. Πλήθος προτάσεων και περίσσιο ταλέντο. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;
Υπάρχει πολύ και πολλη όμορφη μουσική. Δεν ξέρουμε αν ήταν πάντα έτσι απλά δεν έφτανε στα αυτιά μας, αλλά τώρα είναι εκεί. Και με όχημα το μονοκόκαλο, έχουμε ανακαλύψει και ακούσει μουσικές και μουσικούς που αγνοούσαμε. Αυτό ελπίζουμε να γίνει και με όσους παρευρεθούν στις συναυλίες στο Gagarin 205. Γιατί όσο κι αν είναι δεδομένο ότι θα συνεχίζουμε να γράφουμε μουσική, πάντα είναι πιο όμορφο να την μοιράζεσαι κιόλας.
 

Το Υπόγειο: Ευχαριστούμε πάρα πολύ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση, τόσο στην πρεμιέρα όσο και στη συνέχεια!
Σε ευχαριστούμε. Κι εμείς ευχόμαστε, με τη σειρά μας, να συνεχίσετε αυτό που κάνετε στο Υπόγειο! 
 

 

ΜΟΝΟΚΟΚΑΛΟ #1: Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στο Gagarin 205
Sigmataf | Τεφλόν | Αγόριαstonilio | Αστρογόνο

Τιμή εισιτηρίου: 5€ με μπύρα

Σημεία προπώλησης: viva.gr, τηλεφωνικά στο 11 876, Reload, Seven Spots, Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος (Ερμού 1 , καθημερινά 9:00-21:00), Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00), Syd Records (Πρωτογένους 13 Ψυρρή)


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Strawberry Pills Analyzed
(A Video Interview)
(19/11/2020)
ypogeio.gr
Logout
(18/11/2020)
ypogeio.gr
Κ. ΒΗΤΑ
(06/11/2019)
ypogeio.gr
Moa Bones
Δημήτρης Αρώνης
(20/05/2015)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ