Τι Έκανες Υπόγειο το 2017;

(Μία αυτοανασκόπηση

σε Α'Ενικό πρόσωπο)Το 2017 άκουσα πολύ μουσική. Πάρα πολύ καλή κι ενδιαφέρουσα μουσική. Γι'αυτό υπάρχω και γι'αυτό φτιάχτηκα. Για να ακούω μουσική. 

Πέρα απ'αυτό το ίσως πιο σημαντικό, το 2017 ήταν μια γεμάτη χρονιά για μένα. Μεγάλωσα. Έφτασα στις οθόνες περισσότερων διαδικτυακών αναγνωστών και περισσότεροι μουσικόφιλοι άρχισαν να ακολουθούν τη fb σελίδα μου, όπου (σχεδόν) κάθε μέρα βγάζω τα ποστς μου στη φορα... Έγινα νομίζω πιο γνωστό και αναγνωρίσιμο. Ωραίο είναι αυτό. Όχι με τη ματαιόδοξη διάσταση που μπορεί να εμπεριέχει μια τέτοια διαπίστωση, αλλά με την έννοια πως εξυπηρετεί το βασικό μου στόχο εξαρχής, από το 2011 που γεννήθηκα: να μοιράζομαι μουσική με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Να στέλνω (και να λαμβάνω) μουσικά μηνύματα σε (και από) όσο το δυνατόν περισσότερα αυτιά.

To Υπόγειο στο Facebook: https://www.facebook.com/ToYpogeio/
 

Η χρονιά μου ξεκίνησε περίεργα και μουδιασμένα, αλλά σύντομα βρήκα τη φόρμα μου με -τι άλλο;- πολλή μουσική. Καινούρια και παλιά... Από το Χειμώνα κιόλας άρχισα να τρώγομαι συστηματικά με τα 90's, (ξανα)άκουσα τα άπαντα μετά από χρόνια και την Άνοιξη άρχισα το γράψιμο. Την Πρωταπριλιά δημοσίευσα την πραμάτεια μου και ειλικρινά νιώθω πολύ περήφανο, διότι η νοσταλγία μου έγινε λέξεις που τις μοιράστηκα και με άλλους και έτσι αυτή (η νοσταλγία) έπαψε να είναι κάτι σαν θηλειά στο λαιμό μου και πήρε μια μορφή δημιουργικού εξαγνισμού και εξιλεωτικού εξορκισμού. Το 2018 θέλω να κάνω κάτι ανάλογο και για τα 00's... 

Then We Take The 90's
 

Το Καλοκαίρι το 2017 έβγαλα τη δεύτερη συλλογή μου. Το Music From The Basement Vol.II. Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Θα ήθελα για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω την Music Kitchen και τον Γιώργο Ροϊλίδη και τη Mellotron Recordings του Κώστα Γιαζλά. Και την αγαπημένη μου Κάφκα (Κατερίνα Καφεντζή), για τη χορηγία της, τη στήριξη, την αγάπη, αλλά και την «τεχνογνωσία» που απλόχερα μου έδωσε. Τον Ανέστη Νείρο που για ακόμα μία φορά έφτιαξε ένα καταπληκτικό εξώφυλλο. Και φυσικά, τις 18 μπάντες και τους μουσικούς που μου εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους. Και, τέλος, όσους φίλους άκουσαν ή/και προμηθεύτηκαν μια κόπια της συλλογής και μου έστειλαν πίσω ενθαρρυντικό και άκρως απογειωτικό feedback αγάπης και υποστήριξης.

Το Music From The Basement Vol.II στο bandcamp
Music From The Basement Vol.II: The Inside Story
 

Το 2017 μίλησα με παρά πολύ κόσμο. Έχω γίνει πολύ κοινωνικό πλάσμα - πάντα ήμουνα, αλλά τη χρόνια που σήμερα μας αποχαιρεταει το τερμάτισα: 60 (!) συνεντεύξεις πήρα (22 από αυτές στα πλαίσια ενός μεγάλου αφιερώματος στο Schoolwave) και νιώθω αληθινά τυχερό που μίλησα με όλους αυτούς τους καλλιτέχνες και τις μπάντες. Μεγάλη τιμή !

Υπόγειο - Interviews
 

Έδωσα κι εγώ όμως μια συνέντευξη το 2017. Τον Σεπτέμβριο, άνοιξα τις πόρτες μου στην εξαιρετική popaganda.gr και στην Ελένη Τζαννάτου, ήρθαν εδώ και τα πάμε μια χαρά, μίλησα για τον εαυτό μου περισσότερο από ποτέ, έβγαλα τα εσώψυχά μου λέμε! Θέλω να ευχαριστήσω την Ελένη, τον Παναγιώτη το Μένεγο, αλλά και την Νατάσα που με έβγαλε τόσες όμορφες φωτογραφίες. Επαγγελματικές, όχι αστεία. Δύο από αυτές τις βλέπετε στην αρχή και στο τέλος αυτού του άρθρου.

Η Συνέντευξη στην Popaganda
 

Τον Οκτώβριο ξεκίνησα την 7η Season της ραδιοφωνικής εκπομπής μου και τη συνεργασία μου με τον ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό poplie.eu. Για πρώτη φορά Τετάρτες, η ώρα πάντα ίδια, 10-12 το βράδυ.

BSMNT Radio
 

Μετά, το Νοέμβριο πήγα στον Nick Cave και στους Bad Seeds. Είδα μια από τις καλύτερες συναυλίες της ζωής μου και δεν έχω δει και λίγες να ξέρετε... Μετά από 1-2 μέρες δημοσίευσα και ένα άρθρο για το Νικολάκη μου, ένα άρθρο περίπου 12.000 λέξεων που γραφόταν επι τρεις μήνες.

Nick Cave: Το Χρονικό Ενός Εξωγήινου Υπερήρωα
Live Review: Nick Cave & The Bad Seeds / 7 κείμενα για ένα βράδυ που σπρώξαμε τον ουρανό μακριά

 

Λίγες μέρες πριν το live, έχασα έναν φίλο μου. Έναν φίλο που αγαπούσα και μ'αγαπούσε πολύ. Γι αυτό το 2017 δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ούτε τον φίλο μου θα ξεχάσω ποτέ. Γιατί η μνήμη είναι η αιώνια ζωή. Έτσι λένε και νομίζω πολύ καλά το λένε.

40 Μέρες Και 40 Νύχτες - 7 Τραγούδια 7 Ιστορίες Για Τον Δικό Μας Μάγο
 

Το Χειμώνα ξεκίνησα να κάνω παρέα με το Key Bar. Πάω και παίζω μουσική εκεί κάποιες Πέμπτες, μ'αρέσει πολύ. Την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία, στις 22 Δεκεμβρίου, έκανα κι ένα pre-Christmas Party κι έγινε κακός χαμούλης. Μανιφίκ. Ευχαριστώ το Key που μου παρέχει το χώρο του, ευχαριστώ και τον κόσμο που έρχεται να με ακούει. 

Ύστερα ήρθε ο Δεκέμβριος κι ως συνήθως άρχισα να γράφω ασταμάτητα λίστες. Πριν τις καθιερωμένες με τα καλύτερα της χρονιάς, έκατσα και έφτιαξα μία με τα 100+1 καλύτερα τραγούδια της ζωής μου. Ψώνιο φάση... Ο Ουμπέρτο Έκο είχε πει πως λίστες κάνουμε όσοι φοβόμαστε το θάνατο. Δεν μας χεζεις ρε Ουμπέρτο; Εγώ τις κάνω για να θυμάμαι τι μουσικές άκουγα τη χρονιά που πέρασε και να μπορώ να επιστρέφω σε αυτές με ευκολία όποτε μου κατέβει. Στην τελική είναι μία best of περίληψη των όσων έπαιξαν τα ηχεία μου εδώ κάτω επί 365 μέρες... Εντάξει, ρε Έκο, τον φοβάμαι τον θάνατο, όμως, και -τι να σου πω;- παίζει να έχεις και δίκιο, ψυχαναλυτικά αν το δεις -ξέρεις εσύ από αυτά- παίζει να έχεις μεγάλο δίκιο... Εγώ πάντως έφτιαξα και ένα σούπερ άρθρο, στο οποίο 16 φίλοι μου μουσικοί και μπάντες έγραψαν κι αυτοί τις λίστες τους. Τι έχεις να πεις γι'αυτό, Ουμπέρτο; Φοβούνται και αυτοί το θάνατο; Ή μήπως τους ανάγκασα εγώ να τον φοβηθούν;

The 100+1 Most Favourite Songs Of All Time (1960-2016)
4+1 Δίσκοι Από Το 2017 by George Dimitriadis
Top-20 Albums by Michael Apostolou
Οι Μουσικοί για τη Μουσική του 2017
Top-50 Εγχώρια Tracks Of 2017
Top-50 Διεθνή Tracks Of 2017
Top-20 Εγχώρια Albums Of 2017 (+ 10 EPs)
Top-20 Διεθνή Αlbums of 2017 (αυτήν τη λίστα δεν την έχουν φτιάξει ακόμα οι αχαϊρευτοι οι συντάκτες του Υπογείου. Κάθονται και γράφουν ρομαντικά αυτάρεσκα αρθράκια ανασκόπησης βάζοντας εμένα και καλά να μιλάω αντ'αυτών και καλά για να... ε, δεν ξέρω για ποιον ηλίθιο λόγο το κάνουν! :) )

Ξημερώνει η τελευταία μέρα του χρόνου. Σας αφήνω mates, πάω να ακούσω μουσική και να ετοιμάσω τις λίστες του ρεβεγιόν... Σας ευχαριστώ για όλα και ελπίζω να τα λέμε και το 2018, με μουσικάρες, παρτάρες και πολύ, τρελή κι ολάνθιστη αγάπη. Happy new year!!!* οι φωτογραφίες του άρθρου είναι της Natasha Pantazopoulou και δημοσιεύτηκαν στην popaganda.gr με αφορμή τη συνέντευξη του Υπογείου στο συγκεκριμένο διαδικτυακό μέσο.

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Στέρεο Νόβα:
1992 - 2018
(22/04/2018)
ypogeio.gr
Godspeed You! Black Emperor:
Μία Life Changing Εμπειρία
Στο Κατώφλι του Gazi Music Hall
(20/04/2018)
ypogeio.gr
To Υπόγειο ανοίγει τις Πόρτες:
Ένα Υστερόγραφο
Από τον Σ. Μανούση
(09/07/2016)
ypogeio.gr
Music From The Basement
Η Ραδιοφωνική Εκπομπή
Season Premiere
(16/09/2016)